La Carros de Foc és una travessa de muntanya que uneix els refugis de muntanya que es troben al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, nou en total. La volta sencera consta d’uns 55 quilòmetres de recorregut i un desnivell acumulat de 9.200m, tocant sostre al coll de Contraix, a 2.745m d’alçada. Es pot realitzar en el sentit que es vulgui i començant en el refugi que es triï. La durada habitual en mode «trekking» sol costar al voltant de cinc dies i es pot realitzar en qualsevol època de l’any, sempre que la neu i la meteo ho permeti. Un cop a l’any, durant un dia, es podia optar a la modalitat skyrunning realitzant-la en menys de de 24 hores i entrant el temps a formar part d’un rànquing. Molts pensareu que és una travessa més.

Però no. Carros de Foc és «la travessa», que en el seu format skyrunning data ni més ni menys que de 1987. Aquell any, alguns dels guardes van pensar en donar la volta a el parc passant pels nou refugis a manera de visita de cortesia i fer-ho en un dia. Una cosa que, nascut de forma espontània, va anar evolucionant fins a convertir-se en la Carros de Foc, un nom que també va néixer sense pensar.

Des de 1987 fins avui ha passat molt de temps i la Carros de Foc ha seguit atraient muntanyencs i corredors cada any. Fins 2015, quan es va cancel·lar la modalitat skyrunner. El motiu? La pèrdua de l’esperit muntanyenc de la prova. En els últims anys s’havien donat casos de corredors que esperaven que la ruta estigués marcada o que hi hagués avituallaments entre els nou refugis. Casos que podien haver estat suggeriments de millora, però que es deien d’una forma poc amistosa, per dir-ho amablement.

2020 és una data especial, ja que Carros de Foc compleix vint anys. Per recordar aquests inicis, i només per aquest any, es posa de nou en marxa la modalitat skyrunner. La data escollida serà el cap de setmana del 19 i 20 de setembre, sense ànim competitiu i només amb la premisa de fer-ho en menys en menys de 24 hores.

Com en les edicions anteriors a 2015 no hi haurà dorsal, ni sortida conjunta ni marcatge. Es pot sortir del refugi que es desitgi i en el sentit que es vulgui. Carros de Foc no és una carrera, és un repte personal.

Sortida: Dissabte 19 de setembre a partir de les 6 del matí i fins a les 5 de la tarda del dia 20 de setembre

Tarifes:
100 € Inclou: Forfet + Mitja Pensió en Refugi. (Forfet + mapa + paravents La Sportiva).
55 € inclou: Forfet (forfet + mapa + paravents La Sportiva)

Més informació, al web oficial de Carros de Foc.

Texte: Alfonso García – Territorio Trail Media