Desafio Somiedo busca nous reis d’Espanya d’ultratrail

Marc Bernades, vigent campió, defensarà el seu tro davant els millors especialistes de l'Estat i liderarà una Selecció Catalana que busca repetir l'èxit de l'edició passada

267
Marc Bernades, vigent campió d'Espanya Ultra. Foto: Albert Casanovas

El Desafío Somiedo serà escenari aquest dissabte del Campionat d’Espanya Ultra de la FEDME. La cursa asturiana, que celebra la seva desena edició, decidirà els propers campions de l’especialitat, tant a nivell individual com per seleccions autonòmiques. També atorgarà quatre places per al Campionat del Món de Skyrunning que es disputarà al setembre, per als campions i sots-campions masculí i femení.

Amb sortida i arribada a la població de Pola de Somiedo, el recorregut es realitzarà sobre un traçat de 70 quilòmetres i 4.100m de desnivell positiu a través del Parque Natural de Somiedo, un lloc d’espectacular bellesa paisatgística que, amb les pluges d’aquestes últimes setmanes, es presenta amb les millors gales per rebre els més de 800 corredors d’aquesta edició.

La prova recorrerà tot el consell de Somiedo passant per emblemàtics llocs com la Foz de la Guérgola o la d’Arroxos, la vertiginosa cresta de los Bígaros -punt culminant del recorregut-, Lagos de Saliencia i Lago del Valle, com també per nombrosos pobles com Urria, Villarín, Arbeyales, Éndriga, Saliencia, Valle del Lago, Santa María del Puerto, el Llamardal o Coto de la Buena Madre.

Un campionat amb molts quirats

Pel que fa al Campionat per Seleccions autonòmiques, seran 16 les representades, amb equips molt forts com el català, que defensarà el títol masculí aconseguit l’any passat així com el bronze femení, com també els andalusos, balears, valencians o asturians, que voldran ser profetes a la terra seva.

L’equip català de la FEEC estarà encapçalat pel vigent campió estatal, Marc Bernades (GE Oliana), que estarà acompanyat per Aleix Toda (CE L’Areny), quart al passat campionat, Julen Calvó (CEM La Cameta Coixa) i Pere Montserrat (CE Caminaires de Vilamajor). En quan al femení Roser Español (UE Urgellenca), vigent campiona de Catalunya, i Montse Martínez (AE Matxacuca), posaran la veterania i experiència a un combinat que completa Anna Fernández (GE Oliana), Carolina Rius (Club Camí dels Ibers Trail Running) i Anna Olivares (CM Sant Cugat).

Cal recordar que fins a quatre corredors catalans han aconseguit aixecar el títol de campió en les deu edicions disputades: Gerard Morales (2016), Andreu Simón (2018 i 2021) i Marta Molist (2021 i 2022).

El nivell individual del Campionat és d’autèntic luxe. Als ja anomenats catalans, al llistat de favorits podem afegir als andalusos Zaid Ait Malek i Álvaro Gómez, el canari David Lutzardo, el valencià Ramón Recatalá, els manxecs Agustín Luján i Jesús Gil, el lleonès David López Castán o l’extremeny Pablo Villalobos.

Si el nivell masculí és de luxe, el femení no es queda pas enrere. La línia de sortida tindrà a l’actual campiona, Gemma Arenas, així com les basques Oihana Kortazar i Sandra Sevillano, les valencianes Mar Pastor i Raquel Casares, la balear Bel Calero, l’asturiana Claudia Gutiérrez, la manxega Alba Reguillo i la canaria Claudia Mola entre les més destacades.

SEGUIMENT ON-LINE – DISSABTE 6 DE JULIOL, 6.15H