La setena edició de la Rialp-Matxicots va tornar a ratllar l’excel·lència. La prova, que va reunir a 1.100 participants, no només ha aconseguit que el poble de Rialp (Pallars Sobirà) es bolqui totalment a l’esdeveniment, sinó que tots els pobles de la vall de la Noguera Pallaresa s’involucrin en aquesta festa del trailrunning, aconseguint que sigui un referent tant a nivell català com estatal.

El cap de setmana va estar marcat per les baixes temperatures en les zones d’alta muntanya, on inclús es van poder veure caure flocs de neu, i les fortes ratxes de vent que van fuetejar la vall durant tota la jornada.

Alberto Vinagre (BTR Pro Team) va ser el vencedor de la modalitat Extrem, de 82 quilòmetres i 6.100m de desnivell positiu, després de 10 hores i 57 minuts. El quartenc va marcar un ritme més fort a partir d’Espot (km35) i es va anar distanciant dels seus perseguidors fins aconseguir creuar l’arribada a Rialp en solitari. D’aquesta manera Vinagre es treu l’espina de l’edició anterior, on va aconseguir la segona posició. El barceloní Emili Rafecas (Team Decavi) va cercar l’arribada 14 minuts després, mentre que el basc Erlantz Zaldunbide (Zaldai Mendi Taldea) ho feia en tercera posició després d’ 11 hores i 26 minuts. En fèmines, la torellonenca Núria Ferrer (Fisiobisaura) va dominar de cap a cap i es va imposar després de 14 hores i 22 minuts, a 45 minuts de Lola Brusau (Club Excta. Uecanoia) i més de dues hores respecte Estefania Guinovart (Patxangueros d’Alforja).

En la Trail, de 52 quilòmetres i 4.100m de desnivell positiu, lluitada victòria de Dani Parés (Viusport) després de 6 hores i 47 minuts, que va mantenir un interessant frec a frec amb Carles Bartrina (Pedala.cat) i Albert Herrero (Farra-O). En dones, Lucia Caballero (Club Excta. Uecanoia) es va endur la victòria després de 9 hores i 25 minuts, per davant de Marta Batalla (Borges Trail) i Anna Juvé (Firehawk Team).

Ja en la jornada dominical, es va disputar la mitja marató de muntanya, amb triomfs de Andreu Simón (Inverse Team) i Gemma Colomé (Centre Excta. Refalgarí), i la caminada popular.