Ribes de Freser es convertirà el proper dissabte en l’epicentre d’una nova edició de Els Bastions, on hi prendran part prop de 800 participants. La coneguda travessa ripollesa complirà enguany la seva sisena edició amb una salut envejable, ja que en aquests anys ha aconseguit consolidar-se en el atapeït calendari de curses de muntanya d’arreu de Catalunya.

La modalitat estrella serà la ultratrail, que degut al canvi de recorregut pel risc de tempesta elèctrica, calamarsa i cota de neu rondant els 2.800m d’alçada, passa de 93 a 75km i 5.400m de desnivell positiu. Amb sortida a les sis del matí, recorrerà la vall de Ribes en la seva totalitat i permetrà coronar els seus cims més representatius, com la Covil, el Finestrelles, el Balandrau o el Taga. S’evitarà l’ascens al Puigmal i des de Fontalba es dirigirà directament al santuari de Núria, per després enfilar el Torreneules (2.713m) fins a Coma de Vaca, on enllaçarà amb el traçat original en el coll de Tres Pics. Entre els corredors més destacats trobem, en l’apartat masculí, a Toti Bes (Compressport), Carles Sánchez (AE Mountain Runners), Juanjo Oliva (AE Alcanar), Joan Salamaña (Fartlek Esport), Jaume Folguera i Benet Pous. Laia Díez (Compressport) sembla la gran favorita en fèmines, encara que Marta Prat (Besttrail), Marian Garbajosa (Blue Line) i Patri Torres (Besttrail) no li posaran les coses gens fàcils.

Com a apunt, remarcarem les victòries d’ Iker Karrera (11:41:33) i Valérie Laffite (15:44:23) de la edició passada, establint a més el rècord de temps en la modalitat.

La modalitat trail també quedarà retallada per evitar els punts de més risc, i passarà de 67 a 57km i 3.950m de desnivell positiu, tindrà sortida a les vuit del matí i realitzarà pràcticament el mateix recorregut modificat de la ultratrail però evitant l’ascens al cim de la Covil i afegint l’ascens final al Taga (2.040m). Jordi Gamito (WAA Equipment), Óscar Luque (Trail Montpedros), Miguel Ángel González (Empower) es perfilen com a grans favorits dalt del podi. En fèmines s’espera un interessant duel entre Valérie Laffite i Tina Bes (Club Esquí Girona), amb Anna Ventura (AE Mountain Runners) i Miriam Moreno (GM Arenys de Munt) com a candidates a acompanyar-les dalt del podi.

Aquestes dues modalitats seran puntuables per a la Catalonia Ultra Cup, de la qual Ultres Catalunya és el mitjà de comunicació oficial. Celebrades les dues primeres proves a Ultra Montnegre i Ultra Trail Barcelona, Isaac Riera (Coreevo) i Laia Díez (Compressport) encapçalen el rànquing.

A les nou del matí es donarà el tret de sortida de la marató, de 52km i 2.880m de desnivell positiu. Aquesta modalitat és bastant jove, ja que tot just celebra la seva tercera edició. El recorregut realitza una espectacular volta circular per la vall de Ribes i corona dos dels cims més emblemàtics, el Torreneules (2.713m) i el Balandrau (2.584m).

Ultres Catalunya farà un seguiment minut a minut del seu desenvolupament a través del nostre compte de Twitter.