La Selecció Espanyola de Curses per Muntanya de la FEDME va tornar de l’Europeu d’Skyrunning plenament satisfet i amb el sarró ple de medalles. L’actuació del combinat dirigit per Rogelio Macías va ser brillant, amb tres ors i dos bronzes a nivell individual, a més de penjar-se l’or per equips. Aquest títol sumat al Mundial guanyat el passat mes de juliol a la Buff Epic Trail, arrodoneix un any espectacular per a l’equip estatal.

L’andalusa Patricia Pineda ha confirmat que el 2021 ha estat l’any de la seva consolidació definitiva amb la seva victòria a la modalitat Sky dels Campionats d’Europa d’Skyrunning, sobre un exigent traçat de 35 quilòmetres i 3500m de desnivell de la Pisão Skyrunning.

L’equip nacional es va mostrar fort com sempre, amb la medalla d’or de Patricia Pineda – millorant en dues hores el rècord de la prova- i el bronze de la catalana Mireia Pons, plenament satisfeta en un terreny on no li era gens favorable. “Va ser una cursa molt tècnica i amb desnivell, de les curses més dures que he fet mai. Aquest perfil de curses son les que més em costen, perquè no estic acostumada a aquests desnivells tant tècnics. Ràpidament es va desmarcar la Patri Pineda, la italiana Fabiola Conti –segona- i una noruega, i jo em vaig quedar una mica enrere però amb contacte visual.  Anava veient que a les pujades els hi aguantava el ritme i inclús els hi retallava, però a les baixades em despenjava una mica. En l’últim avituallament vaig atrapar a la noruega i ja en l’última pujada vaig veure que la italiana, que anava segona, que s’havia perdut. La vaig avisar deixant-la  passar i al final em va treure un minut a meta”.

En categoria masculina, el noruec Stian Angermund-Vik va tornar a demostrar la seva superioritat i amb 3h42’45” es va penjar una altra medalla d’or per a la seva col·lecció, en un any on també s’ha proclamat campió de les Golden Trail World Series. Dos minuts després arribava un destacat Cristian Minoggio per a penjar-se la plata. La medalla de bronze seria per l’urgellenc Jordi Alís, a 8’ del vencedor. El de la Seu d’Urgell tanca una bona temporada amb les sabatilles als peus: guanyador de l’Skyrace Baqueira Beret i la Pirin Extreme, medalla de xocolata a la Comapedrosa Skyrace i 6è en la Gorbeia Suzien.

Carretero, medalla de xocolata

L’èxit del combinat espanyol començaria divendres, amb la disciplina SkyUltra, sobre un traçat de 65km i 6.500m de desnivell positiu. Manuel Merillas i Sandra Sevillano es penjarien l’or en una prova dura, tècnica i plena d’entrebancs. Ambdós  patirien alguna caiguda que afegirien més emoció en una cursa on ningú regalava res.  El lleonès va tornar a reafirmar-se com un dels millors corredors del moment i firmava una autèntica exhibició davant un combatiu Anders Kjaerevik. Merillas s’alçava amb l’europeu pocs mesos després d’ aconseguir el Mundial. Un doblet històric a l’abast de molt pocs.

El pallarès Abel Carretero aconseguiria la quarta posició després d’un emocionant frec a frec amb Raul Butaci. “Estic content i molt satisfet. La veritat és que anar a una cursa internacional d’aquest nivell I poder estar lluitant durant  tota la cursa per estar al podi, és per estar-hi. Va ser una cursa molt salvatge i molt dura, opinió generalitzada entre els corredors. Els números parlen per si sols, amb un traçat de 64km i 6000+, amb un terreny molt tècnic. Tot i la tecnicitat, es va córrer molt ràpid. Una experiència molt xula i content d’haver pogut ajudar a l’equip a ser campions d’Europa. A nivell individual, crec que és una manera molt bona per a tancar l’any, la millor temporada amb diferencia que he fet mai, guanyant en fiabilitat i això em motiva per a preparar la temporada vinent amb il·lusió”.