Eli Gordón i Mònica Vives brillen a OCC davant una intractable Ruth Croft. El xinès Erenjia Jia s’enduu la primera victòria del país oriental en la història de l’UTMB. 

Eli Gordón arribaria a OCC amb ganes de tornar a demostrar el seu talent en la prova que la va encimbellar l’any passat. Però davant ha tingut una gran rival com Ruth Croft, que ha estat intractable. Tot i que ambdues s’han destacat al capdavant ben aviat, la neozelandesa ha administrat bé el coixí d’uns vuit minuts al llarg dels 56 quilòmetres de la cursa respecte Gordón i no li ha donat cap opció, entrant a meta amb 5 hores, 53 minuts i 9 segons.

“Estic contenta encara que hagi quedat segona perquè ho he donat tot. Sabia que Ruth no m’ho posaria fàcil i així ha estat. L’he gaudit molt, tot i patir més la segona part de la cursa respecte l’any passat”, explicava Eli Gordón a l’arribada.

Només quedava per saber qui ocuparia la tercera posició del podi. Tot i no començar bé, inclús valorant la idea de retirada, Mònica Vives es refaria en la segona part de la cursa retallant temps a rivals com Nancy Jiang i Lucie Jamsin. A pocs quilòmetres de l’arribada aconseguiria el seu objectiu i demostraria el per què és l’actual campiona d’Espanya de trail.

Mònica Vives, meritòria tercera posició a OCC | Foto © Territorio Trail

El xinès Erenjia Jia fa història

En homes, la cursa ha estat d’alt voltatge. El ritme era frenètic en els primers quilòmetres, tot i no haver nord-americans al capdavant (sic). I com era de preveure, ha passat factura. Els primers en caure han estat els francesos Thibaut Baronian i Benoît Galand o l’argentí Sergio Pereyra. D’això s’aprofitava el xinès Erenjia Jia, que es posaria líder poc abans de L’ Argentière. Tot i acusar l’esforç, s’imposaria amb un temps de 5 hores, 28 minuts i 44 segons. Inscriuria el seu nom com el primer xinès en guanyar a Chamonix.

L’ espanyol Pablo Villalobos s’havia mantingut en les primeres posicions durant gran part de la cursa i tot pensava que el podi no se li podia escapar. Però ha estat Santi Mezquita el que, venint de molt enrere, ha arribat amb molta més força en el tram final, pujant a La Flagère com una exhalació i arribant a Chamonix amb ganes de més. Kevin Vermeulen li prendria la tercera posició a Villalobos, finalment quart.

1 Erenjia Jia (CHN) 5:28:44 Ruth Croft (NZL) 5:53:09
2 Santi Mezquita (ESP) 5:34:11 Eli Gordón (CAT) 6:00:40
3 Kevin Vermeulen (FRA) 5:35:54 Mònica Vives (CAT) 6:40:30

Fins a 75 corredors catalans han pres la sortida. Trobareu els resultats de tots ells en aquest enllaç.

Foto portada: Philipp Reiter