Xavier Thevenard aconsegueix la triple corona guanyant a UTMB® en una edició marcada per l’escabetxada de grans favorits. Jordi Gamito es banya de bronze i entra en la llegenda de la prova francesa. Merescuda victòria per a Francesca Canepa, que posa la cirereta a la seva llarga trajectòria esportiva. 

Thevenard, rei a UTMB® | © Territorio Trail Media

Aquesta UTMB® serà recordada pel gran nombre d’abandonaments de corredors d’elit durant la nit com Ryan Sandes, Gediminas Grinius, Alex Nichols, Amy Sproston, Sylvain Court, Tim Tollefson, Amy Sproston, Michel Lanne, Mimmi Kotka, Magda Boulet, Caroline Chaverot o Clare Gallagher. Però sobretot, sonades han estat les de Kilian Jornet i Luis Alberto Hernando. De forma sorprenent, Jornet patia una picada d’abella hores abans del començament i patia les conseqüències de la fiblada i medicació posterior mentre es mantenia en les primeres posicions. Hernando es torçava el turmell i seguia amb la seva malastrugança en la prova francesa. Una autèntica escabetxada.

Jim Walmsley sortia a mort en el primer tram de cursa i, un cop més, rebentava roda passat Lac Combal. La seva sort havia durat poc més de 60 quilòmetres. Passada la nit, Zach Miller i Xavier Thevenard mantenien un pols al capdavant. Miller arribaria a Champex Lac amb símptomes d’hipotèrmia i acabaria abandonant. Amb Thevenard volant en solitari i amb una distància insalvable, entrarien en joc el romanès Robert Hajnal i el català Jordi Gamito en la lluita per la segona i tercera posició.

Finalment, Xavier Thevenard aconseguia la seva tercera victòria amb un temps de 20 hores, 44 minuts i 16 segons, igualant en nombre a Kilian Jornet i François D’Haene. El francès segueix amb el seu idil·li a UTMB després de conquerir la CCC (2010), TDS (2014) i OCC (2016). Simplement, el millor. “El meu objectiu no és guanyar curses, si no disfrutar de les muntanyes” – declarava.

El romanès Robert Hajnal conservaria amb fermesa la segona posició des de La Giète i ja no la deixaria fins a donar-se un bany de masses al creuar l’eixordadora arribada de Chamonix amb 21 hores, 31 minuts i 37 segons. Romania inscriuria el seu nom per primer cop en el palmarès de la competició. A més, Hajnal només sumava una novena posició a CCC al 2015!

El romanès Hajnal entra a la història a UTMB | © Territorio Trail Media

Capítol apart mereix Jordi Gamito. El català havia marcat la cita amb foc i l’havia preparat amb consciència. Sempre sovintejant les set primeres posicions, aprofitaria la desfeta dels de davant per situar-se en tercera posició a La Fouly. Amb la rauxa que el caracteritza, aconseguiria banyar-se de bronze en la fita més important de la seva carrera esportiva amb un temps de 21 hores, 57 minuts i 1 segon. Un triomf assolit gràcies al treball i perseverancia. Es converteix en el desè podi català de la història a UTMB i inscriu el seu nom junt amb els de Kilian Jornet, Núria Picas, Mònica Aguilera i Emma Roca.

“És un somni fet realitat. Estic en un núvol. He vist que s’han quedat molts favorits a fora i he pensat que era possible”. 

La història premia a Francesca Canepa amb una victòria

La cursa femenina també ha estat força accidentada. Les grans favorites es retiraven prematurament i el relleu al capdavant es succeïa. Caroline Chaverot, Emilie Lecomte i Katia Fori tindrien el seu moment. Però per darrera apareixeria Canepa amb molta més força i experiència que les anteriors per posar-se líder en La Giète i no deixar escapar el triomf amb un temps de 26 hores, 3 minuts i 48 segons. A punt de cumplir els 47 anys, la història li devia una gran victòria a una de les millors corredores que ha tingut el món del trail running. Per trobar un triomf italià a UTMB ens hem de remuntar al 2007, firmat pel gran Marco Olmo.

La basca de 44 anys, Uxue Fraile, també faria una gran cursa i ocuparia la segona posició després d’estar sovintejant el podi durant gran part del recorregut. El temps de 26:28:07 seria el seu millor registre a Chamonix i el tercer podi en el seu palmarès després de la segona posició en 2015 i el tercer lloc en 2016. Merescut. La tercera posició seria per a la francesa Jocelyne Pauly amb 26:15:11. El podi en un puny.

En aquest 2018, fins a 71 corredors catalans han pres la sortida. Aquí la classificació de tots ells (definitiu).