Tremenda l’edició d’aquest any a la OCC (Orsières-Champex-Chamonix). Possiblement la cursa que ha concentrat els millors corredors d’skyrace del moment brindant un emocionant espectacle, on no s’ha decidit res fins pràcticament al final.

Davant l’absència del japonès Ruy Ueda per lesió, un altre corredor asiàtic s’ha convertit en protagonista de la jornada. El desconegut xinès Tao Luo ha donat la sorpresa sortint a un ritme realment de maratonià des del principi que ha fet treballar de valent als seus rivals. De fet, només el recordman de Zegama, el noruec Stian Angermund-Vik li ha pogut fer front mantenint un interessant frec a frec. El català Andreu Simón mantenia el ritme estratosfèric en tercera posició, a tant sols quatre minuts del capdavant, esperant la seva oportunitat.

Podi de luxe a OCC. © UTMB

Camí a Argentière la cursa faria un tomb radical. Angermund-Vik prenia el lideratge davant un Luo que anava a menys, possiblement pagant l’alt ritme que havia imposat, i volava en solitari cap a meta. Mentre, Andreu Simón i el xinès es jugarien les seves opcions de podi en el tram final, amb un Pablo Villalobos que venia per darrera a tota velocitat.

Però amb Andreu Simón tot pot passar. Abans de coronar La Flégère passaria a tota velocitat a Luo i aniria a la caça i captura de Angermund en el descens final a Chamonix. Però no hi hauria temps per a més i Stian Angermund-Vik es convertiria en el primer noruec en alçar-se amb una victòria a UTMB. Andreu Simón, visiblement emocionat, arribaria en segona posició un minut després. Enorme temporada la del corredor de l’equip BUFF. Esgotat, arribaria Tao Luo tancant el podi masculí.

Gran victòria de Ruth Croft. © UTMB

Si disputada ha estat la cursa masculina, en dones les coses no han sigut diferents. La lluita entre Ruth Croft, Sheila Avilés i Azara García, tres de les millors corredores del món, ha estat fins a Vallorcine de les que fan època i repetien el duel mantingut en el passat campionat del món de trail a Portugal, on Croft aconseguiria el sots-campionat i Avilés el bronze.

Però a falta de vint quilòmetres pel final tot canviaria. Inusual en ella, Sheila Avilés abandonaria per causes que encara desconeixem i deixaria via lliure per a que la neozelandesa, que havia portat la veu cantant fins aleshores i amb una avantatge suficient respecte Azara, marxés directa a la victòria. L’ espanyola aconseguiria la plata i demostraria que segueix sent una de les millors, mentre que la japonesa Yuri Yoshizumi es faria amb el bronze.

La vigatana Anna Comet, quarta, seguiria sumant bons resultats un any després de la seva maternitat. La neozelandesa resident a Girona Caitlin Fielder seria sisena, mentre que Mònica Comas resultaria setena. Eugeni Gil, cinquè, Eduard Hernández novè i Tina Bes desena serien els millors catalans dels 79 que van prendre la sortida. Podeu consultar tots els resultats EN AQUEST ENLLAÇ (definitius)

Classificació: 1. Stian Angermund-Vik (5:19:24), 2. Andreu Simón (5:20:46), 3. Tao Luo (5:25:24); 1. Ruth Croft (5:50:14), 2. Azara García (6:08:04), 3. Yuri Yoshizumi (6:16:31)