Fascitis plantar en el corredor. Diagnòstic i tractament

1174
La fascitis plantar és una lesió esportiva habitual entre els corredors

La fasciosis plantar o, també anomenada fascitis plantar és una lesió esportiva habitual. La seva simptomatologia s’identifica amb dolor intens i localitzat a prop del taló.

La tècnica de cursa es una factor clau en el desenvolupament de la patologia degut a una biomecànica de cursa incorrecte. El corredor tendeix a talonejar durant la cursa i la fascia es veu afectada en recollir les forces de reacció del terra.

La falta de control de la musculatura intrínseca plantar es un dels altres efectes biomecànics que s’han de tenir en compte en el desenvolupament d’una fasciosis plantar.

A més a més, un del altres conceptes a remarcar, és la morfologia del peu. Les revisions bibliogràfiques descriuen que un peu pronat te més probabilitats de patir una inflamació de la fascia plantar.

Quan es manifesta?

  1. En el moment d’aixecar-nos del llit al matí. Es un dels moments claus on la fascitis plantar es manifesta en recolzar i donar les primeres passes.
  2. En el moment d’iniciar la cursa. Es descriu com a invalidant i és un dels motius on corredors es veuen obligats a abandonar la cursa.
  3. Augmenta o disminueix quan portem una llarga estona caminant o corren.
  4. Pot desencadenar-se quan es manté una posició estàtica una llarga estona.

Com es diagnostica?

El seu diagnòstic és clau per aplicar el tractament adequat. És una zona on anatòmicament conflueixen moltes estructures tendinoses, lligamentoses, nervioses i musculars.

A nivell muscular, cal descartar el síndrome del Fat pad, on la grassa plantar s’inflama; una tendinopatia del flexor llarg de l’hallux, una tendinopatia d’inserció del tendó aquili o una possible apofisitis calcània, més usual en etapes de creixement durant l’adolescència.

A nivell neurològic, cal avaluar si conjuntament coexisteixen alteracions com, per exemple, el síndrome del túnel tarsal o  un atrapament del nervi de baxter.

La ecografia realitzada per un fisioterapeuta o podòleg especialitzat en aquest tipus de diagnòstic per la imatge  (Imatge 1: ecografia fascia inflamada) es molt important i és el primer pas a seguir per estar segurs de que ens trobem davant d’una fasciosis plantar.

Quins tipus de tractament existeixen?

Existeixen un gran ventall de tractaments per a l’abordatge de la fasciosis plantar. S’ha de tenir en compte, el tipus d’esportista que s’hi veu involucrat. És a dir, si te temps per realitzar un tractament més conservador o si necessita un tractament més invasiu per no disposar de temps, com es el cas d’esportistes professionals.

En el camp de la FISIOTERÀPIA s’aconsegueixen bons resultat en un període de tractament curt amb la tècnica EPI; Electròlisi Percutànea Intratisular. L’EPI, consisteix en l’aplicació eco guiada de corrent galvànica mitjançant una agulla per activar un procès de reparació dels teixits afectats.

També, en una visita paral·lela es pot realitzar una tècnica anomenada Neuromodulació o Sistema Superinductiu pel tractament del nervi de baxter. La finalitat d’aquest tractament és mitjançant un camp electromagnètic d’alta intensitat, aliviar i eliminar el dolor local. Actualment, es un dels abordatges en fisioterapia esportiva més avantguardistes al igual que la tècnica EPI.

Altres tractaments no invasius per tractar la fasciosis plantar, és la tecarteràpia; una tècnica no invasiva que amb l’augment de la temperatura local s’aconsegueix reactivar el metabolisme afavorint i acceleren la recuperació natural del organisme.

En el camp de la PODOLOGIA ESPORTIVA, es indispensable realitzar un bon estudi biomecànic per decidir si també es adequat l’aplicació de suports plantars (plantilles biomecàniques) en el tractament i prevenció de la fasciosis plantar.

Recorda. Confia en el teu fisioterapeuta o podòleg per prevenir lesions I continuar gaudint del que mes ens agrada!


Marc Cisa. Fisioterapeuta i osteòpata.

El trobareu a Fisioset Centre de Salut, situat a Badalona (Barcelona). Disposa de les millors tecnologies tant pel diagnòstic com pel seguiment i tractament de lesions esportives.

Podeu demanar cita i consulta per whatsapp.