Jaume Folguera i Mònica Guilera guanyen la Ultra Pallars 360

758
La Ultra Pallars 360 va tornar a ser un èxit participatiu. Foto: Martí Miró

El passat dissabte es va celebrar la tercera edició de la Ultra Pallars 360, una cursa per muntanya que transcorre per l’entorn natural del Pallars Jussà, dins del territori Geoparc
Orígens. Més de 500 participants van prendre la sortida des dels diferents punts d’inici de la prova, en funció de la distància escollida.

Els participants van poder gaudir d’unes vistes immillorables del llac de Sant Antoni des de diferents paratges dels recorregut com són l’ermita de Sant Salvador de Toralla i la zona de Roques Pelades al terme municipal de Talarn. El desenvolupament de la prova ha estat marcat per les baixes temperatures, la qual cosa ha ajudat a recorrer un circuit, que de per si ja és molt exigent.

Per segon any consecutiu, s’ha disputat la prova reina de la cursa, la “Ultra” amb una distància de 102 quilòmetres i 4.800 metres de desnivell. A mitjanit de dissabte es donava la sortida des de la població de Tremp, amb un recorregut que donava la volta al llac de Sant Antoni, carenant les serralades més altes de la zona com Sant Corneli i el Pui de Lleràs. La victòria va ser per Jaume Folguera en categoria masculina, amb un temps de 12 hores i 49 minuts. En categoria femenina, Mònica Guilera repetia victòria amb 16 hores i 45 minuts.

La Marató Trail, partia des de La Pobla de Segur, i els participants inscrits van recorrer la part més occidental de l’itinerari, amb 45 quilòmetres i 2.000 metres de desnivell positiu. Gemma Barrabeig i Sergi Vázquez van ser els corredors més ràpids.

La Geotrail, el nom com s’ha batejat la tercera cursa de la UP360, va sortir des de la localitat de Salàs de Pallars per completar els 27 quilòmetres i 1.100 de desnivell positiu, on Sergi Beltran i Natalia Badia es farien amb la victòria.

Finalment, des de la població de Talarn es va donar el tret de sortida a l’Entrapussada Trail, la modalitat més assequible de la prova, amb una distància de 15 quilòmetres, per donar l’oportunitat de participar a un públic no tant avesat a curses tant llargues.

Fora del terreny esportiu, cal remarcar la vessant més humana de la Ultra Pallars 360. Com ja es va fer en les dues primeres edicions, l’entrega de premis va finalitzar amb una donació solidària de 300€, que enguany ha anat per la cooperativa Alba Jussà, amb seu a la capital pallaresa. Els organitzadors han valorat la important tasca que realitza aquesta entitat, especialment amb el projecte de salut mental que ha permès millorar la qualitat de vida de persones amb algun tipus de malaltia mental.

Segons els organitzadors de la prova, la finalitat d’aquest esdeveniment esportiu és donar a conèixer el patrimoni paisatgístic del Pallars Jussà, una comarca de mitja muntanya on la pràctica del senderisme i el BTT han agafat força en els últims anys. Els organitzadors pretenen que el circuit estigui actiu durant tot l’any per tal que, a nivell particular, es pugui completar el recorregut per etapes, aprofitant que transcorre per diverses poblacions pallareses.