Manuel Merillas i Daniela Oemus guanyen una èpica Zegama-Aizkorri

La neozelandesa afincada a Catalunya, Caitlin Fielder, és segona en una edició marcada per la pluja i el fang. Gabriela Lasalle i Lluís Puigvert guanyen la cursa junior

565

El lleonès Manuel Merillas guanya la primera ‘txapela’ a Zegama-Aizkorri després d’una emocionant lluita final amb el marroquí Elhousine Elazzaoui. L’ alemanya Daniela Oemus dona la sorpresa i s’imposa en la cursa femenina.

L’edició del 2023 serà recordada per moltes coses. Però la més destacada segurament sigui pels ingredients que engalanen una autèntica Zegama-Aizkorri. I és que Zegama no seria una Zegama sense fang, ni pluja o boira. Potser la més dura de les 20 edicions disputades. Davant l’alerta groga per mal temps, l’organització s’ha vist obligada a modificar una petita part del recorregut per primer cop en la seva història, evitant el cresteig després de coronar Aizkorri i anar directament a l’avituallament d’Arbelar.

Manuel Merillas salda el seu deute amb Zegama

Com era d’esperar, la cursa masculina ha estat força disputada al capdavant. Amb el suís Remi Bonnet liderant un grup format per Robert Pkemoi, Jon Albon, Thibaut Baronian.. i Merillas, que sovintejava el Top10.

El passadís humà de Sanctu Spiritu esperonava al kenià Robert Pkemoi, que iniciava l’ascens a l’Aizkorri com a líder i amb Bonnet, Przedwojewski i Albon trepitjant-li els talons. Merillas i Elazzaoui anaven retallant distància amb el grup capdavanter i pujaven a la cinquena i sisena posició respectivament.

La segona part de la cursa ha estat d’autèntica bogeria. Bonnet tiraria del carro primer, mentre que Albon ho faria en el tram més tècnic, seguit pel marroquí Elazzaoui, que no es donaria per vençut davant les envestides del britànic. Al pas per Urbia, Albon i Elazzaoui anaven pràcticament enganxats, amb Pkemoi i Merillas a la caça i captura. Emoció fins al final!

En els últims quilòmetres, Merillas i Elazzaoui ens regalarien una emocionant lluita per la victòria, que resoldria el primer per només 27 segons de diferència amb un temps de 3:42:01.

Lluitada i merescuda victòria de Manuel Merillas que, després de la tercera posició en 2022, es feia amb el desitjat triomf a Zegama.

Jon Albon tancava el podi masculí amb 3:45:01.

Daniela Oemus dona la sorpresa femenina

La cursa femenina també seria força emocionant. Blandine L´Hirondel liderava els primers compassos de Zegama-Aizkorri, seguida de la xinesa Miao Yao, la neozelandesa afincada a Catalunya, Caitlin Fielder, la suïssa Theres Leboeuf i la catalana Núria Gil.

Però la sorpresa ha estat l’alemanya Daniela Oemus, que venint del darrera es posaria frec a frec amb L’Hirondel i Yao en l’ascens a l’Aizkorri. En el descens es posaria al capdavant, lideratge que ja no deixaria escapar fins a creuar la meta de Zegama amb un temps de 4:31:54. Caitlin Fielder, segona amb 4:34:04, i Theres Leboeuf tercera amb 4:37:41.

Gabriela Lasalle i Lluís Puigvert, campions junior

El jove planter català segueix deixant mostres de la seva qualitat. Si divendres van ser Ïu Net i Jan Castillo amb una plata i un bronze a la prova vertical, avui mostrarien les seves credencials Gabriela Lasalle i Lluís Puigvert. Ambdós s’han endut una victòria en la cursa junior en el millor aparador possible. Martí Costa seria segon masculí. Enhorabona!

Text: Albert Torrent. Fotos: Igor Quijano