La neu, protagonista a Els Bastions

807

L’ organització de Els Bastions es veu obligada a neutralitzar les modalitats Ultra i Marató per una intensa nevada, que ha deixat el paisatge ben emblanquinat per sobre els 2.000 metres d’altitud.

El que havia de ser una gran festa del trailrunning, s’ha de vist alterada per la meteorologia. Capritxosa podriem dir. Després d’uns mesos de març i abril força pobres quant a precipitació, el maig ha arribat amb una sobtada baixada de temperatures i d’aspecte hivernal a l’alta muntanya.

La notícia saltava dijous passat, quan la direcció de Els Bastions prenia la decisió d’anul•lar el recorregut inicial de la modalitat Ultra, davant les previsions de mal temps per dissabte, i passar a tots els participants a realitzar l’itinerari Marató, de 51km D+2700m.

Amb sortida a Ribes de Freser, els participants han enfilat per la serra del Castell fins a coronar el coll de les Barraques. Camí de Fontalba la neu ha fet acte de presència i, davant la intensitat de la nevada, l’organització ha pres la decisió de neutralitzar la cursa al santuari de Núria per seguretat i gestionar amb el Cremallera el retorn dels corredors fins a Ribes de Freser.

Un cop més, el mal temps ha castigat severament a Els Bastions, que al llarg de la seva història ha patit tempestes, boira, neu tardana i fort vent.

A l’Ultra, es donarien com a vencedors els primers classificats al punt de pas de Núria. Ferran Gascon seria el guanyador, seguit de Quim Duran i Marc Consola. En categoria femenina, Erola Tortadès seria la vencedora, Ester Franch ocuparia la segona posició i completaria el podi Marisa Villagrasa.

Els guanyadors de la Marató es decidirien al punt de pas de Collet de les Barraques, Marc Pinsach era el campió, la segona plaça seria per a Sergi Masip i Edu Rodés obtindria la tercera. Montse Martínez ocuparia la primera posició de la Marató, l’acompanyaven al podi Fátima Bermudo i Júlia Gracia.

En quan a la modalitat Trail, de 26 km i D+1.600m, s’ha pogut disputar amb tota normalitat, amb més de 300 corredors. L’itinerari ha recorregut l’entorn de la vall de Ribes, tocant sostre al collet de les Barraques, a 1.985m d’altitud.

L’arribada masculina era èpica, arribant junts a meta alhora Victor Saavedra, Jordi Cifuentes i Paul Sasieta, així compartien la primera plaça. Elena Pueyo era la vencedora de la Trail, seguida d’Irati Azkargorta i Neus Guinovart.