Els Bastions 2023: LA PRÈVIA

La cursa per excel·lència de la vall de Ribes patirà modificacions en el seu traçat, evitant els trams més enlairats per la previsió de mal temps, però mantindrà l'essència de sempre

787

Els Bastions celebrarà la seva tretzena edició el proper dissabte 13 de maig, on uns 900 corredors tindran l’oportunitat de gaudir d’una de les contrades amb més bellesa del Pirineu oriental català: la vall de Ribes.

Els Bastions representa una de les curses d’alta muntanya més emblemàtiques de casa nostra. Tot i avançar-se 15 dies a la seva data habitual degut a la nidificació de la Perdiu blanca dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, tornarà a patir les inclemències de la meteorologia. Un fet, que per desgràcia, és una tònica habitual en aquesta cursa.

És per això que l’organització de l’esdeveniment, a càrrec d’Ocisport Serveis, ha pres la decisió d’anul·lar el recorregut de la modalitat Ultra, però mantenir les altres dues distàncies: Marathon i Trail. Així que tots els participants de la modalitat més llarga realitzaran l’itinerari Marathon, de 51 quilòmetres i 2.730 m de desnivell positiu.

Amb sortida i arribada a Ribes de Freser, els participants s’enfilaran per la serra del Castell fins a coronar el Cim d’Estremera (1.947m). Resseguiran el GR-11 i, tot passant per Fontalba, arribaran al santuari de Núria. Pel camí dels Enginyers s’atansaran al refugi Coma de Vaca, per ascendir el Balandrau (2.585m) i, seguidament, perdre alçada fins a Pardines pel coll de Maianell i tornar de nou a Ribes de Freser.

Els participants inscrits a la modalitat Ultra prendran la sortida a les set del matí, mentre que els de la Marató serà a les vuit.

La modalitat Trail tancarà el programa d’aquesta edició amb un recorregut que s’allargarà fins als 26 km i D+1.600m. L’itinerari transcorrerà per l’entorn de Ribes de Freser i la vall homònima, tocant sostre al collet de les Barraques, a 1.985m d’altitud. La sortida es realitzarà a les 9 del matí.

Els Bastions, història de la travessa de la Vall de Ribes

Al 2011 sorgia l’idea de crear una travessa a peu que donés la volta a la vall de Ribes, a similitud de les ja existents Carros de Foc o Cavalls del Vent, aprofitant els establiments i refugis que proporciona la vall. Naixia els “Bastions”, en referència a l’arc de muntanyes que envolta la vall i els seus cims com a bastions que resguarden els sis municipis que la conformen.

La travessa, de 105 quilòmetres i 7.600m de desnivell positiu, prenia com a punt de partida i arribada la localitat de Ribes de Freser. Dividida en cinc etapes, recorria els pobles i punts culminants de la vall, com el Puigmal, el Bastiments i el Taga. El format Open es podia realitzar en l’època estival compresa entre l’1 de juny i el 30 de setembre.

Llegiu més de la seva història i guanyadors en aquest enllaç.