Trail setmana Catalunya: 13-14/05/2023

425
Zegama va tornar a vibrar amb els millors corredors del món. Foto: Toño Miranda

Aquesta setmana han participat un total de 3.872 corredors, repartits entre 14 curses per muntanya, dels quals 2.854 van ser homes i 1.018 dones. La prova amb més participació va ser el Els Bastions amb 757 corredors.

Manuel Merillas i Daniela Oemus van ser els guanyadors d’una èpica Zegama-Aizkorri

Zegama va tornar a ser l’epicentre del trailrunning mundial. I amb els millors dels ingredients, amb fang i pluja a dojo que, inclús, va obligar a l’organització a retallar la part del cresteig posterior a l’Aizkorri per primera vegada a la seva història.

La cursa masculina va ser força disputada, amb un emocionant final entre Manuel Merillas i el marroquí Elhousine Elazzaoui. Finalment el lleonès Manuel Merillas es penjaria la seva primera i desitjada ‘txapela’ a Zegama, després de ser tercer l’edició passada. Elazzaoui i Jon Albon completarien el podi masculí.

Mentre que en la disputa femenina, l’alemanya Daniela Oemus donaria la sorpresa amb un triomf, sent a més la primera alemanya en fer-ho. La neozelandesa afincada a Catalunya, Caitlin Fielder, i la suïssa Theres Leboeuf tancarien el podi femení.

Fins a 79 catalans van tenir la sort de penjar-se un dorsal a Zegama, Jan Margarit (18è) i Clàudia Tremps (29a) van ser els millors resultats catalans. Malauradament, Nuria Gil va haver d’abandonar quan sovintejava les primeres posicions.

La cara, el planter català que va deixar mostres de la seva qualitat. Començant amb Ïu Net i Jan Castillo, que van ser segon i  tercer respectivament a la cursa vertical. Gabriela Lasalle i Lluis Puigvert guanyarien la cursa junior, seguit de Martí Costa i Adrià López, segon i tercer.

Llegeix la crònica sencera

La neu, protagonista de Els Bastions

L’ organització de Els Bastions es veu obligada a neutralitzar les modalitats Ultra i Marató per una intensa nevada, que va deixar el paisatge ben emblanquinat per sobre els 2.000 metres d’altitud.

El que havia de ser una gran festa del trail running, es va veure alterada per la meteorologia. Capritxosa podríem dir. Després d’uns mesos de març i abril força pobres quant a precipitació, el maig ha arribat amb una sobtada baixada de temperatures i d’aspecte hivernal a l’alta muntanya.

A l’Ultra, es donarien com a vencedors els primers classificats al punt de pas de Núria. Ferran Gascon seria el guanyador, seguit de Quim Duran i Marc Consola. En categoria femenina, Erola Tortadès seria la vencedora, Ester Franch ocuparia la segona posició i completaria el podi Marisa Villagrasa.

Els guanyadors de la Marató es decidirien al punt de pas de Collet de les Barraques, Marc Pinsach era el campió, la segona plaça seria per a Sergi Masip i Edu Rodés obtindria la tercera. Montse Martínez ocuparia la primera posició de la Marató, l’acompanyaven al podi Fátima Bermudo i Júlia Gracia.

En quan a la modalitat Trail, de 26 km i D+1.600m, s’ha pogut disputar amb tota normalitat, amb més de 300 corredors. L’itinerari ha recorregut l’entorn de la vall de Ribes, tocant sostre al collet de les Barraques, a 1.985m d’altitud.

L’arribada masculina va ser èpica, arribant junts a meta alhora Victor Saavedra, Jordi Cifuentes i Paul Sasieta, així compartien la primera plaça. Elena Pueyo era la vencedora de la Trail, seguida d’Irati Azkargorta i Neus Guinovart.

Breus:

• Silvia Puigarnau va finalitzar en quarta femenina a la Ultra-Trail Snowdonia by UTMB britànica (50k)
  • La selecció catalana de curses per muntanya de la FEEC va viatjar a la França, a la val d’Isere, per participar en la Skyrace des Mathesyns, segona prova puntuable per a la Copa del Món Skyrunning. Natalia González va ser sisena, Georgina Gabarró dotzena, mentre que els germans Ivan i Julen Calvó van finalitzar en la 26 i 40 posició respectivament.
  • La britànica Holly Page va fer una visita a Catalunya, participant al Trail de Sorà, i on va guanyar de forma absoluta la modalitat d’11km.
  • Dimecres dia 17 de maig s’obren les inscripcions pel Trail del Bisaura, amb novetats. El Trail s’allarga als 58km i D+4000m, la Mitja i Pico fins els 26km i D+1500m i una curta de 13km. També hi haurà una caminada popular de 5km. Esteu avisats!

Avanç curses proper cap de setmana 20-21/05/2023 (19 curses)