Després d’estar anys participant i corrent en curses de km vertical d’arreu del territori català et sorgeixen inquietuds i una d’aquestes era saber qui son les corredores i corredors amb més capacitats del territori català en aquesta modalitat tan explosiva.

A Catalunya es fan unes quantes curses verticals. I alguna d’una llarga tradició en el calendari anual, com la Milla Vertical d’Areu (abans Cuita al Sol) amb quinze edicions a la seva esquena, o la Cara Amon a Barruera que enguany celebrarà la seva dotzena edició, fan que el calendari de curses verticals a Catalunya sigui ben variat.

Sistema de classificació

L’objectiu principal d’aquest rànquing és saber quins son els millors corredors verticals del país i promocionar la modalitat a esportistes joves i no tan joves. La participació en curses verticals genera una molt bona base per a la resta de modalitats de curses de muntanya.

El rànquing català de km vertical vol mostrar la classificació general de les curses verticals mes emblemàtiques de Catalunya amb tots els seus resultats sumats. És com si totes aquestes curses formessin part d’un gran campionat. S’han triat un total de 16 curses verticals per tal de saber qui son les millors corredores i els millors corredors de km vertical. A mes de saber qui són els millors, també es genera aquesta classificació amb l’objectiu que tot corredor de la modalitat pugui saber en quin nivell es troba en l’àmbit català. La classificació final obtinguda l’integren més de 200 verticaleres i més de 500 verticaleros. Per tal de poder aparèixer a la classificació només cal haver finalitzat qualsevol de les setze curses entre els 50 primers/es classificats/des.

La raó del perquè son aquestes setze curses i no unes altres és per les característiques del recorregut de cada una, com el desnivell, percentatge mig o la tradició i/o èxit de participació de la prova.

Foto: Cristian Herrera – Cara Amón
Jordi Bolet i Adriana Daza, els millors del 2019

La classificació final és en base als resultats obtinguts de cada corredor en cada cursa. Jordi Bolet (Club Esp. Cerdanya Pirineus) i Adriana Daza (Club Esp. Pedala.cat Balaguer) van ser els que millor puntuació han obtingut en les setze curses qualificatives.

Com es veu en la classificació, de les setze curses del calendari, hi ha molt pocs participants que hagin corregut ni tan sols la meitat de les curses. En aquesta classificació hi estan representats els resultats del passat any 2019:

Classificació masculina
Classificació femenina

Paral·lelament a la classificació també publiquem el reglament que defineix quines son les normes que regulen aquest rànquing.

Calendari curses i rànquing 2020

Aquesta temporada que en breu comença es preveu realitzar també aquest rànquing. Més endavant es publicarà quines son les curses que definiran finalment el rànquing català de curses verticals del 2020. Podeu veure el calendari en aquest enllaç.

Texte: Pere Marsé. Foto: David Oliva – Cara Amon