Tal com avançava el prestigiós fotògraf internacional Ian Corless el passat 27 d’octubre en una publicació de la seva pàgina web, Kilian Jornet intentarà el rècord de les 24 hores en pista. Si bé la notícia va ser rebuda per sorpresa per tot el col·lectiu atlètic i, en alguns sectors, criticada, la veritat és que el corredor català segueix creant debat i expectativa en qualsevol projecte que emprèn.

Assaltar el rècord mundial actual, en possessió d’un mite com Yiannis Kouros amb 303,56 quilòmetres des de fa dues dècades, no és empresa fàcil. El corredor grec és considerat a la seva terra com el “successor de Filípides”, deixant rècords inabastables avui dia en curses de llarga distància de més de 100 milles -inclús de 1000-, i 24 hores en pista entre altres.

“El rècord de Yiannis Kouros és absolutament salvatge. Són tants quilòmetres que no puc ni visualitzar-ho. He vist els parcials de Yiannis, així que intentaré seguir-los fins que el cos aguanti. Sé quina velocitat haig de mantenir, així com el ritme de cada quilòmetre i cada volta”, ha declarat Kilian Jornet. “Està clar que les primeres 10 hores seran una mica més ràpides i que després aniré perdent velocitat. El més important serà no tenir problemes musculars ni d’alimentació”, ha puntualitzat.

La cita es concretarà en els dies vinents, ja que dependrà de la climatologia. El repte es realitzarà a l’estadi de Måndalen (Noruega). Alguns dels handicaps que es trobarà Kilian són les poques hores de llum que presenta Noruega en aquesta època de l’any, unes set hores, i les baixes temperatures durant la nit.

En la competició també hi participaran diversos atletes noruecs especialitzats en la llarga distància per a crear una cursa oficial. El repte Phantasm24 podrà seguir-se a través d’una retransmissió en viu. Per seguir totes les mesures de prevenció sanitàries contra la pandèmia del Covid, el repte es desenvoluparà sense públic.

Després de debutar en una 10k d’asfalt el passat 17 d’octubre, on va establir un temps de 29′ 59″, i superada la lesió al tibial que l’ha mantingut detingut durant uns dies, Kilian Jornet sembla preparat per afrontar un nou repte. Els últims entrenaments publicats en les seves xarxes socials, semblen enfocats a preparar el desafiament en pista, testejant inclús l’aspecte de l’alimentació. Per batre el rècord mundial de Yiannis Kouros, hauria de realitzar un total de 758 voltes al tartan. Les estadístiques mostren que a partir del test realitzat per Kilian a principis d’agost de 2020, aquest objectiu és possible. Va arribar a fer 85 quilòmetres en pista en 5:58:13, a una mitja de 4’13” el quilòmetre.

Recordem que el millor registre estatal el va realitzar el corredor valencià Ivan Penalba a Taiwan en 2019, amb una distància de 274,332 km.