El dissabte 17 d’octubre la localitat noruega de Royse acollirà una edició només per elits de la Hytteplanmila. Davant els cada més insistents rumors de la seva participació en una marató d’asfalt, la 10k noruega serà una bona prova per calibrar les seves possibilitats a l’asfalt. La Hytteplanmila serà per Kilian Jornet seva primera participació en un 10k oficial, tot i que ja ha compartit a vegades temps dels seus entrenaments en aquesta mateixa distància, amb temps a gran altura.

Si no coneixes la Hytteplanmila i la veus dissabte per primera vegada, no esperis una cursa per una gran ciutat. És tot el contrari. És el pur paisatge nòrdic. La sortida se situa en un bosc i transita per llargues rectes amb petits tobogans entre camps i cases. Tot i no ser totalment plana, és una prova extremadament ràpida, al punt que se’l considera la 10k més ràpida de Noruega. Sense anar més lluny el màxim favorit i actual guanyador de la cursa Jakob Ingebrigtsen va establir en l’edició de 2019 el rècord noruec amb 27:54, en una prova en la qual pràcticament va anar al capdavant de principi a fi.

L’edició 2020 de la Hytteplanmila és especial, ja que la prova com a tal va ser cancel·lada a causa de la crisi sanitària global. No obstant això, el 17 d’octubre s’organitza una cursa que, sota la denominació de «Hytteplanmila, a la caça del rècord», està reservada als millors corredors noruecs. Estan previstes sortides esglaonades de 25 corredors cadascuna i el temps de tall per participar és acreditar 36:59 les dones i 30:59 els homes en 10.000 metres.

Els grans favorits

La prova noruega acollirà als millors especialistes escandinaus o residents a la zona. Encapçala la llista el millor atleta europeu de fons de l’última dècada, el joveníssim Jakob Ingebrigtsen (record europeu de 1500 m amb 3:28:68), Sondre Nordstad Moen (gran especialista en asfalt amb 27:24 en pista i 27:55 en ruta i unes espectaculars marques de 59:48 a mitja marató i 2:05:48 en marató), Samuel Tsagay (l’eritreu, amb 59:21 en mitja marató de 2014, donarà el toc africà a la prova), Filip Ingebrigtsen (campió d’Europa de 1500 m en 2016, però pitjor segons puja distància i una marca de 28:40 en els 10k), Henrik Ingebrigtsen (el més gran dels germans i quatre vegades medallista europeu en 1500 m amb el seu títol en 2012, posseïdor de la pitjor marca dels tres germans amb uns espectaculars 3:31. En la distància de 10k també té la tercera amb 28:41),

Richard Douma (l’holandès arriba en clara progressió. Al gener a València ja va sorprendre amb 28:08 en els 10 km en ruta i pot ser el tapat de la prova), Senay Fissehatsion (l’eritreu és un assidu a la prova, rebaixant cinc vegades la marca dels 30 minuts i amb 28:49 en l’edició de l’any passat), Urige Buta (nascut a Etiòpia i nacionalitzat noruec, gran corredor de ruta amb 28:24; el veterà pot ser una bona roda per a Kilian si està en els ritmes de fa uns anys), Musael Temesghen i Mesfun Tesfayohannes (tots dos eritreus sub 29′ però presumiblement lluny dels llocs al capdavant).

El mateix Kilian Jornet apunta que no creu que pugui estar en els primers llocs: “amb un crono a prop dels 29 minuts ja seria molt feliç”, confessava en una recent entrevista al conegut fotògraf internacional Ian Corless.

La Hytteplanmila començarà el dissabte a les 13:30 (hora catalana) i la sortida dels corredors serà esglaonada, en grups de 25 participants. El recorregut serà el següent:
https://www.youtube.com/watch?v=k6M1VEY9Ct8&feature=youtu.be

La porra de Miguel Sola (Trinkel) de l’equip de Territorio Trail Media: victòria de Jacob amb record nacional de 27:45 i Kilian Jornet “només” un minut després amb 28:45.

Aquest és el vídeo de l’edició 2019, completa, on es pot veure la totalitat del recorregut:

Text original: Alfonso García-Miguel Sola (Territorio Trail Media
Foto portada: Andalsneslopet