Kilian Jornet ha tornat a demostrar avui el per què segueix sent el millor. Ha dominat la cursa de cap a fi, quan i com ha volgut, sabedor de que res ni ningú podia treure-li la tercera victòria a Ultra Pirineu. La cursa de casa.

El poble de Bagà l’ha rebut amb un eixordidor aplaudiment després de 10h24’44”. Aquest triomf, sumat als aconseguits en 2012 i 2015, el sitúa com el corredor amb més victòries a Ultra Pirineu, empatant amb Miguel Heras.

Els actors secundaris d’aquesta edició, Aurelien Dunand-Pallaz, Dmitry Mityaev, Aritz Egea, Jordi Gamito, Zaid Ait Malek o Lluís Ruiz, s’han jugat la resta del podi en un estira i afluixa durant els 100km i 6.600m de desnivell positiu. El francès Dunand-Pallaz ha estat el que més brega ha mostrat i, a distància, el que més s’ha apropat al ritme aclaparador de Kilian. Tot i això, la diferència entre ambdós mai ha baixat dels deu minuts.

El rus Mityaev, guanyador de l’última edició celebrada al 2019, no s’ha donat mai per vençut i en el ‘rousse’ final s’ha jugat la segona posició amb Dunand. Fet que s’ha consumat en l’ascens als Empedrats.

La cursa femenina també ha tingut una única protagonista: Azara García de los Salmones. La corredora càntabra també ha dominat de principi a fi i no ha donat cap opció a les seves rivals, tancant un any on ha estat campiona de Transgrancanaria i Ultra Sierra Nevada entre d’altres.

Tot i el domini, l’actual subcampiona del món d’Skyrunning, Gemma Arenas, no li ha posat les coses fàcils. La corredora d’Sport HG ha estat l’única que li ha mantingut el pols al llarg dels 100km pel Parc Natural de Cadí-Moixeró. Sobretot en la part final, on la diferències entre ambdues s’ha anat reduïnt, posant emoció al desenllaç final.

Ragna Debats ha estat finalment tercera en una cursa que ha anat de menys a més. Tot i perdre el tren del davant ben aviat, la catalana ha anat avançant posicions a mida que passaven els quilòmetres. Bronze ben lluitat i merescut.

Classificació UP2021: 1. Kilian Jornet (10:24:44), 2. Dmitry Mityaev (10:37:41), 3. Aurelien Dunand-Pallaz (10:44:29); 1. Azara García (12:29:42), 2. Gemma Arenas (12:37:20), 3. Ragna Debats (12:58:14)

Albon i Nilsson estrenen la Marató Pirineu

El britànic Jonathan Albon i la sueca Ida Nilsson han inaugurat el palmarès de la nova Marató Pirineu, que s’estrenava en el programa de curses d’Ultra Pirineu.

La prova, de 42km i D+2800m, ha seguit el mateix traçat de l’antiga Sky Pirineu fins a Vents del Cadí, punt a partir del qual s’ha incorporat un nou tram d’ascens fins a la collada de Turbians, abans d’arribar a la meta de Bagà.

Albon ha tingut una bonica lluita al capdavant amb el kenyà Ben Kimtai durant bona part de la cursa. El descens final a meta ha penalitzat a l’atleta africà, poc habituat encara amb el terreny d’alta muntanya, que s’ha vist superat per Antonio Martínez.

Cal destacar l’actuació dels catalans Daniel Castillo, quart, i Victor del Águila, cinquè. Castillo, amb només 21 anys, i Del Águila amb 26, atresoren un present i un futur realment espectacular.

En la cursa femenina, victòria incontestable de Ida Nilsson. La sueca ha fet bona la seva condició de favorita i no ha tingut rival. Mireia Pons i Mireia Hernández l’han acompanyat al podi.

Podi Marató Pirineu: 1. Jonathan Albon (3:34:08), 2. Antonio Martínez (3:40:01), 3. Ben Kimtai (3:50:38); 1. Ida Nilsson (4:24:14), 2. Mireia Pons (4:37:24), 3. Mireia Hernández (4:41:22)

Foto portada: Salomon Ultra Pirineu