Indubtablement, el principal protagonista d’aquesta edició d’Ultra Pirineu va ser el retorn per la porta gran de Kilian Jornet, amb una nova victòria en la cursa on el va veure créixer i consolidar en el mite que és avui dia.

Però també destacarem el paper que van tenir els joves, cada cop més precoços en edat i nivell, fet que rearfirma el creixement d’aquest esport i que la feina feta per les escoles de Trail, centres de tecnificació i federacions està recollint els seus fruits. La irrupció de talents com Jan Torrella, Miquel Corbera, Moana Lilly o Daniel Castillo són uns clars exemples.

Amb només 17 anys, el berguedà Jan Torrella (AE Mountain Runners) va ser capaç d’arrencar en aplaudiments el públic de casa seva amb una setena posició absoluta a la Mitja Pirineu, en un estratosfèric temps de 1h42’. El de Bagà s’ha destapat enguany amb grans actuacions en curses de casa nostra, així com en els campionats català i estatal on ha aconseguit proclamar-se campió de Catalunya de trail sub18 i un subcampionat d’Espanya per Federacions.

Torrella va arribar a tant sols 5’30” del guanyador, Miquel Corbera. El de Montornès, de 21 anys, segueix pujant com l’escuma en cada cursa que participa. Una temporada rodona on ha aconseguit el campionat estatal sub23 i vèncer en els dos campionats catalans de la FCA de l’especialitat.

Per a la canària Moana Lilly Kheres, quedar segona de la Mitja Marató darrera de Núria Gil és el premi a un any per emmarcar. Amb 19 anys, la corredora de La Palma s’ha convertit en una de les grans promeses del trailrunning espanyol. La progressió de Moana ha estat meteòrica durant els últims anys, dominant la mitja distància i amb grans desnivells, consagrant-se aquest 2021 com a doble campiona del món juvenil de KV i Skyrunning al Gran Sasso d’Itàlia.

Per últim destacarem l’actuació del tarragoní Daniel Castillo, quart classificat en la Marató Pirineu darrera de figures consagrades com Jonathan Albon, Ben Kimtai o Antonio Martínez. Tot i que potser per la seva joventut, 21 anys, no li pertoca córrer una distància tant llarga, va tornar a demostrar el seu talent a l’igual que ho ha fet enguany a proves de renom com la Buff Epic o Sky Comapedrosa entre d’altres.