La tardor tenyeix el bosc de colors i la fullaraca reposa sobre un terra poblat de bolets. Córrer a través d’aquest paisatge et fa connectar encara més amb la natura. Els boscos del Maresme compleixen amb escreix aquesta premissa i fer-ho a la Burriac Xtrem sembla el millor destí.

La cursa amb identitat pròpia d’Argentona, la Burriac Xtrem, trofeu Pere Asturiano, celebrarà la seva dinovena edició el proper 31 d’octubre. Organitzada pel Grup Muntanya d’Argentona, ha anat guanyant adeptes any rere any, sent la cursa per muntanya més antiga de la comarca del Maresme. Una cursa que s’ha consolidat dins el calendari català gràcies a un poble que estima l’esport i la muntanya a parts iguals. Sense això no s’entendria l’èxit i arrelament de la cursa a la comarca.

“La cursa comença a escriure la seva història l’estiu de 2002, quan un grup de socis de l’entitat aficionats a córrer van proposar l’organització d’una cursa per muntanya amb l’objectiu de fomentar aquesta pràctica esportiva i donar a conèixer aquest bonic paratge al bell mig del Maresme” declara el seu director, Jordi Farré. “Poc ens podíem imaginar de l’èxit que obtindria amb el pas dels anys, on hi han passat els millors corredors de casa nostra com Just Sociats, Pere Aurell, Pau Capell, Roser Español, Ragna Debats o Teresa Forn entre d’altres”, comenta. Farré també subratlla la labor dels més de dos-cents voluntaris que s’entreguen en cos i ànima per a que el corredor es senti com a casa.

Recorreguts

La cursa pren com a referència l’històric castell de Burriac, que s’alça imponent cap al cel maresmenc amb els seus 392m d’altitud. Agafant com a fita aquesta icona de la comarca,  l’organització ha estat capaç de traçar dos circuits de 28 km D+1.766m i 17 km D+777m, pràcticament corriolers al 100% per a gaudi de tots els participants. Les dues curses transcorren íntegrament pels termes municipals d’Argentona, Òrrius i Cabrera de Mar, dins del Parc Natural de la Serralada Litoral, rodejats de pins i sureres tant típiques del bosc mediterrani, tocant sostre al Turó de Cirers (484 m), punt culminant d’Argentona, i al Castell de Burriac.

La sortida serà -com ja es tradició- de la Plaça Nova d’Argentona a dos quarts de nou del matí la modalitat més llarga, mentre que la curta arrencarà a les deu del matí. Des d’Argentona pujarà per la brolla d’Albada per anar escalfant, per tornar a baixar cap a la font d’en Quicu i del Gavatx. Aquesta serà la tònica, amb pujades i baixades constants que el converteixen en un circuit força divertit. Un cop passat l’esquei del Ros i Cal Ermità, una gran pujada ens durà a la primera fita del dia: el Turó de Cirers. La bassa del senglar, Banyadores i la Creu de l’Abellà precediran a la cronoescalada de les Bruixes, que ens conduirà fins al capdamunt del Castell de Burriac. Superat el mur del Turó dels Oriols tornem a baixar fins a les roques Encantades, la Barca i la Font Picant i pel camí antic de Burriac tornarem a Argentona pel corriol “del cactus”.

La Correcuita amenitzarà la tarda de dissabte 30 d’octubre amb la celebració de curses infantils per a nens de 0 a 12 anys, amb batucada, gegants i xocolatada que farà les delicies per a tothom. La plaça Font Picant d’Argentona serà l’epicentre dels actes.

La Canixtrem

Per tal d’obrir el ventall de practicants, ja fa uns anys que el Grup de Muntanya Argentona va decidir incorporar en la programació de la Burriac Xtrem la modalitat de canicross. Naixia la Canixtrem.

Amb un recorregut de 7,5km i 330m de desnivell, transcorre íntegrament pels termes municipals d’Argentona i Cabrera de Mar dins del Parc Natural de la Serralada Litoral, apropant-se en el seu recorregut fins als peus del Castell de Burriac. Un circuit ple de corriols i amb molta ombra per a que tant el gos com el canicrosser pugui gaudir d’una bona matinal.

La prova es realitzarà el 14 de novembre, amb sortida i arribada a la Font Picant d’Argentona.

La Xic Xtrem, la gran novetat

Fruit d’aquest èxit neix la Xic Xtrem, que enguany celebrarà la seva primera edició. L’ esdeveniment, pensat per a integrar al públic més jove, es celebrarà també el 14 de novembre i disposarà de varis circuits per a les categories infantil, cadet, juvenil i junior. També inclourà una categoria popular pels més grans de 18 anys que vulguin iniciar-se o fer el circuit més curt de la Burriacxtrem.

La particularitat de la cursa és que els menors hauran d’anar acompanyats d’un adult, on el temps i posició real de l’equip quedarà marcat pel nen, i on els dos components no es podran separar mai a més de 10 segons.

Foto portada: Jordi Santacana, cedida pel Grup Muntanya Argentona