La Sierre Zinal és considerada per a molts com una de les curses més espectaculars d’Europa. El seu recorregut, de 31 quilòmetres i 2.200m de desnivell positiu, enllaça els pobles de Sierre i Zinal, situats a la regió del Valais suís. Durant el seu transcurs, els corredors poden contemplar el majestuosos Weisshorn (4.506m), Zinalrothorn (4.221m), Ober Gabelhorn (4.073m), Cerví (4.478m) i el Dent Blanche (4.357m). És per això que rep el sobrenom de “la cursa dels cinc 4.000”.
Amb 46 edicions a les seves espatlles, la converteix en una de les curses més antigues del continent europeu. Per aquí han passat grans noms de la historia del trailrunning mundial, com el nord-americà Pablo Vigil, l’italià Marco de Gasperi, el mexica Ricardo Mejía, la suïssa Isabella Crettenand-Moretti o la britànica Véronique Marot. Però en la cúspide de la prova destaca el català Kilian Jornet , amb sis victòries en el seu palmarès, i la txeca Anna Pichrtova, amb quatre. Els rècords són per a Jonathan Wyatt (2003) amb 2:29:12 i Anna Prichtrova (2008) amb 2:54:26.
Com diem al titular, s’espera un interessantíssim frec a frec per a la victòria entre Kilian Jornet i Jim Wamsley. Si mirem les característiques de la prova, amb un traçat força ràpid i sense dificultat tècnica, podríem dir que s’adequa més a les qualitats del corredor nord-americà. Recordem que Wamsley arriba a la cita amb un rècord mundial de 50 milles i una marca personal en mitja marató de 1h04’. Sabem que Kilian ha entrenat específicament aquesta prova per millorar la velocitat punta. Estarem expectants!
Tot i aquest duel, no podrem perdre de vista a altres corredors que de ben segur donaran molta guerra al davant. Com el britànic Rob Simpson, sots-campió l’any passat, el jove italià Davide Magnini, gran sorpresa d’aquesta temporada, o el polac Bartlomiej Przedwojewski. No podem oblidar-nos dels africans Geoffrey Ndungu i Robert Surum.
En dones, la keniata Lucy Murigi buscarà la seva quarta victòria a terres suïsses i sembla la gran rival a batre. Entre les alternatives trobarem a la neozelandesa Ruth Croft, la noruega Eli Anne Dvergsdal, Ragna Debats o les italianes Elisa Desco i Silvia Rampazzo.
Entre els catalans més destacats trobarem a Jan Margarit, Eugeni Gil, Eli Gordón i Gisela Carrión.
Foto portada © Martina Valmassoi