Western States Endurance Run, també coneguda com a Western States 100, és una de les curses d’ultramarató més prestigioses i desafiants del món. Durant dècades, ha atret els corredors més valents i experimentats, però el 2010, un jove prodigi del trail running va deixar la seva empremta inesborrable en aquesta icònica competència: Kilian Jornet. En aquest article explorarem la participació de Jornet a Western States i el seu impacte en la història d’aquesta llegendària carrera.

El camí cap a Western States

Abans del seu debut a Western States, Kilian Jornet ja havia forjat una reputació sorprenent al món del trail running. Les seves múltiples victòries en curses de muntanya i el seu enfocament únic basat en la connexió amb la natura havien esdevingut una figura admirada. Tot i això, Western States representava un desafiament completament nou per a ell, tant en distància com en l’exigent terreny que el caracteritza.

El debut

El 2010, Kilian Jornet es va presentar a la línia de sortida de Western States amb una barreja d’anticipació i humilitat. Tot i ser relativament desconegut al circuit de curses dels Estats Units, la seva experiència en muntanyes i la seva envejable velocitat el convertien en un contendent formidable. Des dels primers quilòmetres, Jornet va mostrar el seu domini i ràpidament es va posicionar al capdavant de la cursa.

Al llarg dels 160 quilòmetres de Western States, Kilian Jornet es va trobar amb desafiaments emocionals i físics. La competència va ser intensa, on el corredor català va haver d’enfrontar-se a corredors experimentats com Geoff Roes i Anton Kupricka, sumant la dura lluita contra la calor i el terreny agrest. Tot i això, la seva perseverança i habilitat el van portar a creuar la meta en tercera posició, creuant la meta amb un temps de 16 hores i 4 minuts, a poc menys d’una hora del guanyador, Geoff Roes. Tot i que no va aconseguir el triomf, la seva actuació va ser inoblidable.

El triomf de Kilian Jornet

El 2011, Kilian Jornet va tornar a Western States amb l’intenció d’aconseguir la seva primera victòria a aquesta icònica cursa de trail running dels Estats Units. Tot i això, es va trobar amb uns formidables Jezz Bragg, Nick Clark i Mike Wolfe, regalant-nos un duel èpic entre autèntics titans de la disciplina. Finalment Jornet es faria amb el triomf amb un temps de 15 hores, 34 minuts i 24 segons amb només 23 anys, trencant l’hegemonia nord-americana per primer cop a la seva història.

La victòria de Kilian Jornet a Western States no només va marcar una fita a la seva carrera esportiva, sinó que també va deixar una impressió excepcional al món del trail running. El seu estil de cursa aparentment sense esforç, el seu enfocament minimalista i la connexió amb la muntanya van inspirar una nova generació de corredors de muntanya a abraçar la simplicitat i la passió per l’esport.

La participació de Kilian Jornet a Western States és un capítol fonamental en la història del trail running. El seu domini inigualable en aquesta cursa i el seu enfocament únic a la connexió amb la muntanya han deixat una empremta inesborrable a l’esport. Kilian Jornet continua sent una inspiració per a corredors de totes les generacions, i el seu llegat a Western States perdurarà a la memòria col·lectiva dels amants del trail running.