Kilian Jornet i Pablo Villa, noms propis a Ultra Pirineu 2017

3022

Si alguna cosa li faltava a la història de Ultra Pirineu era un final tant inesperat com el que s’ha viscut en aquesta edició. Molts han estat els que durant la primera meitat han mostrat la seva acreditació per emportar-se la victòria. Zaid Ait Malek arribava líder a Bellver i Cristofer Clemente ho feia a Gòsol, però ambdós es retirarien sota la atenta mirada d’un Luis Alberto Hernando que partia com a gran favorit, però que veuria afectades les seves forces en el tram final degut a problemes físics. Seria el grup perseguidor el que donaria joc en els últims quaranta quilòmetres, entrant en escena Pablo Villa. El jove lleonès ha sigut pacient, esperant el seu moment i superant els problemes d’estomac que en tantes proves de gran envergadura havien tombat al corredor de Salomon Team i s’alçava amb la victòria després de 12h30’19” amb una plaça de la Porxada de Bagà plena de gom a gom. “Li dedico a tota aquella gent que ha confiat en mi quan les coses no anaven bé, estic molt content”.

Però no ho ha tingut fàcil, ja que el rus Dmitry Mityaev es mostraria ferm i donaria guerra fins als últims instants. La tercera posició seria per un sorprenent Aurelien Dunand-Pallaz.

I els nostres? Doncs Jordi Gamito ha realitzat un cursa per emmarcar, de menys a més i tirant d’aquella rauxa que tant ens agrada per aconseguir la quarta posició a Ultra Pirineu, han tant sols 51 segons l’han apartat del podi; Ivan Camps corria a casa i, entre aplaudiments, arribava a Bagà en un cinquè lloc que arrodoneix un any espectacular; Gerard Morales, fiable com sempre i amb el seu somriure etern, la setena posició. Després arribarien Francesc Solé (9è) i Pau Capell tancaria el Top10, satisfet amb el resultat després del desgast a UTMB.

Capítol apart mereix Luis Alberto Hernando. El burgalès partia com a favorit i durant la primera part de cursa havia aguantat les envestides del grup capdavanter. Però en la pujada a Prats d’Aguiló començaria a patir físicament, veient afectades les seves forces en el tram final. Tot i això, aconseguiria la sisena posició que li val per proclamar-se campió de les Migu Run Skyrunner® World Series.

Maite Maiora, campiona

Si en categoria masculina la lluita per la victòria ha tingut moltes mans, en dones ha tingut dos noms propis. Maite Maiora i Núria Picas han protagonitzat una bonica lluita pel triomf, amb una diferència mínima entre ambdues durant bona part de la cursa. Però, tal i com hem comentat abans amb Pau Capell, a Picas li passava factura la seva participació a UTMB i veia com en el últim tram no podia atrapar a una Maiora ferma a la victòria, que aconseguiria amb un temps de 14h22’19”.

Podi masculí

1r Pablo Villa (12:30:19)

2n Dmitry Mityaev (12:33:46)

3r Aurilien Dunand-Pallaz (12:44:15)

Podi femení

1a Maite Maiora (14:22:19)

2a Núria Picas (14:41:45)

3a Ekaterina Mityaeva ()

Kilian Jornet guanya Marató Pirineu amb rècord inclòs

Després de la seva participació a UTMB de fa poc més de tres setmanes, Kilian Jornet decidia competir en la distància més curta d’aquesta Ultra Pirineu. El fill pròdig sempre ha pronunciat el seu amor per aquesta cursa, en un entorn on ha crescut. Però la victòria no ha resultat tasca fàcil. Els nord-americans Smyth i Wacker encapçalarien la cursa a bon ritme des de els primers quilòmetres, acompanyat pel francès Nicolas Martin i el nepalès Gurung, mentre que el català controlava des del darrere. No ha estat fins als instants finals on Kilian ha tingut que deixar-se la pell per lluitar la victòria pràcticament al esprint, aconseguint a més un nou rècord a la prova deixant-lo en un impressionant temps de 3h44’28”.

“Ha estat una prova molt dura i força disputada. El ritme ha estat frenètic i acabar al esprint, donant-ho tot fins al final, és el que realment ens agrada. Encara que les cames ja han arribat justes després d’un any ben complet. Aquesta temporada no puc demanar res millor. Córrer a Ultra Pirineu és fer-ho a casa i m’he sentit estimat com sempre”.

En categoria femenina s’ha vist un bonic frec a frec entre Ruth Croft i Laura Orgué. La diferència entre ambdues durant tota la cursa no ha superat mai els cinc minuts, liderant la catalana en la primera meitat i la neozelandesa en la segona, emportant-se una merescuda victòria final amb un temps de 4h19’10”.

Podi masculí

1r Kilian Jornet (03:44:28)

2n Nicolas Martin (03:44:54)

3r B.B. Gurung (03:46:52)

Podi femení

1a Ruth Croft (04:19:10)

2a Laura Orgué (04:25:17)

3a Glykeria Tziatzia (04:32:08)

Foto portada: Ultra Pirineu / Oriol Batista