El català rebaixa en prop d’una hora el rècord i entra en la llegenda de la Bob Graham Round, una ruta històrica del Regne Unit de 106 quilòmetres i 8.000m de desnivell positiu

Si algú ho podia fer, era ell. Kilian Jornet tenia al cap des de feia temps intentar batre el rècord del recorregut, en mans de Billy Bland a l’any 1982 amb un temps de 13 hores i 53 minuts. I ho ha fet amb escreix, rebaixant-lo fins a les 12 hores i 52 minuts.

“Gràcies Billy, he tingut millors condicions que tu, els millors pacers i la teva inspiració m’ha fet treure el millor de mi. Tot i això ha estat ben dificil! Gràcies a Carl, Chris, Martin, Josh, jebby, Steve, Paul, Andrew, Neil, Paul i tots els nois que m’han estat ajudant, sense vosaltres no hagués estat possible. Moltes gràcies a Martin i a tota la organització que ha ajudat fins a l’últim minut. Gràcies Shane, Jordi i a tota la gent que m’ha animat en la ruta. Ha estat una experiència increible” – declarava Jornet en la seva arribada a Keswick, plena de gom a gom.

La Bob Graham Round parteix del poble de Keswick i realitza una volta circular de 106 quilòmetres i un desnivell acumulat d’aproximadament 20.000m, en un terreny molt tècnic plena de camps, fang, rius i muntanyes ben escarpades i corona fins a 42 cims del Lake District. La fita es complica quan hi afegim l’adversa meteorologia que sovint tendeix a donar-se, amb boires persistents i vents molt forts en les parts més altes del recorregut. Per entrar al llibre oficial de finishers cal finalitzar la ruta en menys de 24 hores, fet que des de l’any 1932 compta amb un registre d’unes 2.000 persones.

La història de la Bob Graham Round comença a l’any 1932, quan un hostatger de Keswick anomenat Bob Graham va aconseguir coronar els 42 cims de la zona i realitzar la ruta complerta emprant poc més de 23 hores. Des de llavors han estat molts els que han intentat batre el rècord: Alan Heaton ho va fer primer al 1960, en 22 hores i 18 minuts, fet que va perdurar onze anys fins que un grup de corredors, encapçalat per Mike Nicholson, el rebaixessin fins les 17 hores i 45 minuts. Al 1982 Billy Bland deixaria la marca històrica de 13 hores i 53 minuts mai superada fins l’arribada de Kilian Jornet.

A l’abril de 2017, Tito Parra, Pablo Criado i Julián Morcillo es convertien en els primers corredors espanyols que entraven al selecte Bob Graham Round 24h Club. Kilian Jornet entra a la llegenda convertit en mite.

La Bob Graham Round de Kilian Jornet en Strava

Distància: 102,3 quilòmetres
Desnivell: 8.136m desnivell positiu
Temps en moviment: 12:08:33
Mitjana: 7:07 min/km
https://www.strava.com/activities/1690134887

Foto portada ©Tim Harper