Andorra Ultra Trail Vallnord segueix creixent de forma imparable. Aquesta edició, la desena, ha trencat tots els registres amb la participació de fins a 3.200 participants de 50 països repartits en sis curses, que han recorregut les valls i cims del país dels Pirineus. Les tempestes van afectar dissabte en algunes curses, fet que va obligar a l’organització a neutralitzar per moments el seu desenvolupament.

Albert Herrero (AE Matxacuca) s’ha emportat la victòria en la prova més clàssica de l’AUTV, la Ronda dels Cims, cobrint els 170 quilòmetres i 13.500m de desnivell amb un temps de 31 hores, 45 minuts i 41 segons. El lleidatà ha tingut una bonica lluita durant la primera part de la cursa amb corredors com els portuguesos Jerome Rodrigues i Ricardo Jorge Gonsalves, el francès Yannick Gourdon i l’andorrà Lluis Sanvicente. Però no ha estat fins a Margineda on ha pogut ampliar l’avantatge amb els seus perseguidors i fer una segona part molt més còmode per cercar l’arribada a Ordino en solitari.

“Crec que he tingut un dia inspirat i que els altres rivals no l’han tingut tant i, per això, he pogut arribar amb aquest temps i aquest ritme. Vaig començar a córrer aquí a Andorra i per mi és un lloc especial on m’agrada tornar”, declarava Herrero a l’organització en la seva arribada.

Albert Herrero es doctora a Ronda dels Cims 2018 | ©Mauri Paggliacci

La segona posició ha estat compartida per l’italià Gianluca Galeati i el francès Morgan Vivien (32:28:24), mentre que el català Joan Soler ocuparia l’últim esglaó del podi (33:34:37). En dones, el triomf ha estat per Darcy Piceu amb un temps de 36 hores, 14 minuts i 2 segons. La nord-americana es va posar lider dalt del cim de Comapedrosa per davant de rivals com Silvia Trigueros i Mariya Nikolova i va anar enxamplant la distància a mida que passaven els quilòmetres a un ritme demolidor. La bulgara Mariya Nikolova (39:36:02) i l’andorrana Sabrina Solana (40:50:23) tancarien el podi.

La Mític vesteix d’or a Jonatan Cuesta

El component de Borges Trail ha tingut una dura pugna per la victòria amb el francès Patrick Bohard i ambdós han protagonitzat un autèntic frec a frec durant els 112 quilòmetres i 9.700m de desnivell positiu, que s’ha resolt a favor de Jonatan Cuesta amb un temps de 20 hores, 25 minuts i 49 segons. Aquest triomf és el premi a la bona temporada que està realitzant, amb un tercer lloc al Campionat de Catalunya i un segon a la Camille Extreme de Navarra. Patrick Bohard (20:47:11) ocuparia la segona posició, mentre que Òscar Pérez i Benoit Cicero (21:27:13) compartirien el tercer lloc. En l’apartat femení, Eva Bellés (30:09:13) en va sortir guanyadora enmig de la tempesta.

Eufòria dels cims, una cursa extrema:

Si alguna de les modalitats s’ha convertit en un repte majúscul i l’abast de ben pocs, aquesta és sense dubte Eufòria dels Cims. Un recorregut difícil, escarpat i tècnic de 233 quilòmetres i 20.000m de desnivell positiu a través dels cims, colls i valls del Principat, sense marcatge i on els participants, formant parella, han de fer ús de la tecnologia GPS.

La parella Imanol Aleson i Julián Morcillo ha dominat de cap a cap, guanyant amb autoritat després de 67 hores, 15 minuts i 10 segons, rebaixant en quasi dues hores el rècord establert pel propi Morcillo i Nahuel Passerat l’edició passada. La segona posició ha estat per Salvador Vilalta i José Manuel Rodríguez amb un temps de 71:13:00, una parella que s’ha trobat per circumstàncies. El català perdria la seva parella Javier Puit per lesió a Margineda, quilòmetre 80, i el madrileny a Mario Rodriguez a Pas de la Casa, quilòmetre 130, així que ambdós iniciarien plegats una llarga aventura fins a cercar la desitjada arribada. La tercera posició d’aquesta brutal prova se l’adjudicaria Oscar Plasin i Daniel Torrijo amb 75:09:33. En quarta posició i com a primera parella mitxe arribaria Nerea Martínez i Nahuel Passerat (75:57:46).

La Celestrail, de 80 quilòmetres i 5.000m de desnivell positiu, també ha tingut color català. El més ràpid en completar el recorregut ha estat el valencià Daniel Colom amb un temps de 10:52:18, per davant de David Arredondo i Julio Rodrigues (11:29:57) que han compartit posició. En dones, la süissa Anne-Marie Flammersfeld ha guanyat amb autoritat establint un nou rècord de la prova, deixant-lo en 12 hores 41 minuts i 37 segons. Leire Martínez ha entrat en segona posició amb 13:00:22 i Clàudia Tremps s’ha adjudicat el tercer lloc del podi després de 14:27:09.

Pel que fa a la Marató dels Cims (42km i D+3000m), puntuable per a la 31a Copa Andorrana de Curses de Muntanya, Núria Hospital i Sergio Luis Tejero han estat els vencedors.

Foto portada © Andorra Ultra Trail


On entrenem? The Trail Zone Encamp