La Trencacims de Paüls ha estat escollida, per votació popular, com a millor ultratrail de Catalunya d’aquest 2019. Fins a 703 corredors així ho han volgut després de donar la seva opinió sobre cada una de les proves que es disputen a Catalunya a través del grup de Facebook Ultres Catalunya, en la que s’han valorat aspectes tals com la organització, els avituallaments, la senyalització i el seu recorregut.

Enguany, i com a novetat, hem incorporat al recompte la variable dels vots totals, per així ser més equitatius en quant al resultat final i incentivar a la participació en la valoració setmanal.

La Trencacims de Paüls ha ratllat l’excel·lència en cada un dels paràmetres que s’han valorat i el major coeficient en el total de vots ha decantat la balança al seu favor. Els Bastions, Trail del Bisaura, Matxicots i Ultra Trail Valls d’Àneu també ho han brodat i segueixen al capdavant de les proves més ben valorades.

La prova ebrenca aconsegueix el màxim reconeixement per part dels corredors i es suma al podi d’honor que, des de la constitució del premi en 2015, només havien guanyat la Rialp Matxicots (2015 i 2018) i Trail del Bisaura (2016 i 2017).

La Trencacims de Paüls dona un salt qualitatiu pel proper 2020

Per al 2020, la Trencacims de Paüls dona un pas més enllà i presenta novetats importants amb un salt qualitatiu en el seu format i que atraurà corredors a nivell nacional i internacional:

Una de les novetats més destacades serà la desaparició del format per etapes i la incorporació d’una prova de llarga distància. La ultratrail, de 75km i 5.300m de desnivell positiu, permetrà conèixer amb profunditat les possibilitats que dona el Parc Natural dels Ports, afegint al recorregut zones com Les Rases del Maraco, el refugi de les Clotes, les fonts del Toscar o el poble d’Alfara de Carles. Aquesta prova s’incorporarà al circuit nacional de la Spain Ultra Cup en la modalitat Ultra, junt amb proves reconegudes com la Transgrancanaria, Penyagolosa Trails (Castelló), Gran Trail de Peñalara (Madrid) i Ultra Sierra Nevada (Granada).

La ultramarató seguirà amb el mateix format de sempre, amb un recorregut de 51km i 4.000m de desnivell positiu. Aquesta modalitat formarà part de la Spain Ultra Cup en la modalitat M. La gran novetat, i com a primícia, us podem avançar que serà la seu del proper campionat de Catalunya de Curses de Muntanya de la Federació Catalana d’Atletisme (FCA), en modalitat de llarga distància. A més, sabem de bona tinta que la FCA està preparant un circuit de proves per muntanya pel proper 2020 i ben aviat sortirà a la llum. De moment, tothom que vulgui puntuar per al campionat de Catalunya haurà d’expedir la llicència anual a la FCA.

Pel que fa a la Mitja Marató, de 23 Km i un desnivell positiu de 1.800m, seguirà puntuant per al Circuit de les Terres de l’Ebre com és habitual des de la seva incorporació al 2018.

La Trencacims de Paüls es celebrarà els propers 28 i 29 de març de 2020. Les inscripcions a les 4 modalitats ja estan obertes al seu web.

Foto portada: © Ramón Ferrer