L’organització de la Val d’Aran by UTMB® ha pres la decisió d’ajornar la cita al 9, 10 i 11 de juliol de 2021, conjuntament amb el Conselh Generau d’Aran i en coordinació amb UTMB® Group davant la situació excepcional provocada por el Covid-19. Les inscripcions realitzades es mantindran pel proper any, tot i que també s’ofereix la possibilitat de retorn de l’inscripció (100% pels qui tinguin contractada l’assegurança de cancel·lació i del 75% per a la resta).

Fa gairebé un any, a mitjans de maig de 2019, saltava la notícia. L’Ultra Trail Mont Blanc creuava les nostres fronteres. La Val d’Aran by UTMB seria la primera de les proves de la franquícia “by UTMB” a disputar-se a casa nostra. La Val d’Aran i la seva capital, Vielha, serien els amfitrions d’una ultra que oferia tres distàncies i la primera edició es disputaria al juliol de 2020.

Començava llavors, a un any vista, la llarga i complicada tasca de promoció de la prova, amb l’objectiu que el primer cap de setmana de juliol la primera edició fos un èxit de participació en un calendari cada vegada més saturat. Presentacions i presència en curses per donar a conèixer una prova i un territori. Evidentment, l’aval de UTMB® obria moltes portes, però una primera edició sempre és complicada.

L’obertura d’inscripcions a l’octubre de 2019 donava el tret de sortida a una prova que a més atorgava als finishers “running stones” per participar en UTMB® 2021. Sens dubte un al·licient extra que va fer que les inscripcions volessin. Dos objectius es complien conforme avançaven les setmanes: l’èxit pel que fa a nombre d’inscrits i la projecció de la Val d’Aran arreu del món. Un 70% dels corredors procedien de fora de les nostres fronteres i la Val d’Aran by UTMB arribava a aparèixer a The New York Times com una de les destinacions fonamentals del 2020.

“La Val d’Aran by UTMB® és un aparador magnífic per a la Val d’Aran i el Pirineu, i treballem des de ja per a dur a terme una edició 2021 històrica. Per a nosaltres, portar UTMB® a la Val d’Aran és un somni i que el Pirineu hagi estat escollit per realitzar la seva primera carrera a Europa fora dels Alps és una responsabilitat immensa”, detalla Pocino.

La crisi sanitària provocada pel COVID 19 ha alterat els plans de tot el planeta i per extensió del microcosmos que forma el trail i ultratrail. Suspensions, cancel·lacions i ajornaments afecten per igual però no de la mateixa forma. Una prova amb moltes edicions a l’esquena ho té més senzill, però suspendre una primera edició pot ser una mica difícil de superar.

“Aquest parèntesi ens permetrà treballar amb afany aquesta primera edició, estudiant amb deteniment el nou escenari per reprendre idees que teníem aparcades i que seguiran alimentant les ganes de muntanya i transmetent els valors i la passió que caracteritzen Val d’Aran by UTMB®”, declara Xavier Pocino, Director de la Val d’Aran by UTMB®.

Des de l’organització de la Val d’Aran by UTMB es va treballar des del primer minut tenint en compte tots els escenaris però amb una premissa fonamental: el més important és el corredor. Es va mantenir una comunicació fluïda amb els inscrits, informant-los de les opcions que s’estudiaven i avançant les alternatives que s’oferirien, sempre intentant que el perjudici fos el mínim possible donades les circumstàncies.

“La nostra prioritat és la seguretat dels participants i dels habitants de la Val d’Aran. En el context actual, és preferible posposar la cursa per tal de prioritzar les garanties sanitàries i logístiques. A més, volem respectar les dates d’altres proves programades després de l’estiu, evitant el solapament i permetent que els nostres corredors participin en aquelles que se celebrin”, conclou Xavier Pocino.

D’altra banda, l’opció de l’ajornament a la tardor era complicada a causa de dues circumstàncies. La primera, les condicions del recorregut, alta muntanya en molts trams, podrien fer molt difícil la prova per a corredors i organització amb una meteo complicada. La segona, que des Val d’Aran by UTMB no volia perjudicar altres proves de referència que s’organitzaven en dates similars i geografia propera.

Finalment, l’estrena de la Val d’Aran by UTMB haurà d’esperar un any. S’han fet tots els intents per mantenir la data original però, encara que la pandèmia mundial ha començat a retrocedir, la situació d’inseguretat sanitària i incertesa fa impossible tenir la certesa que el primer cap de setmana de juliol s’hagi recuperat certa normalitat o que, per exemple, les fronteres obertes. Sense oblidar una cosa tan important com la falta d’entrenaments de qualitat per preparar una prova d’aquestes característiques.

L’aposta de la Val d’Aran, començant per les institucions, ha estat molt fort. Sens dubte, es convertiria en un gran aparador per als mesos d’estiu, implicant també a la locomotora hivernal, Baqueira Beret. L’esforç de l’equip de Xavier Pocino ha estat impressionant i de ben segur que donarà fruits en un futur proper. Haurem d’esperar a 2021 perquè es faci una realitat, però aquest moment arribarà i hi serem per explicar-ho.

Texte: Alfonso García / Foto  José Miguel Muñoz -Val d’Aran by UTMB®