Aquest cop hem volgut donar veu a les organitzacions i quin és el trasbals que els hi suposa o suposaria prendre la decisió de suspendre el seu esdeveniment. Per aquest motiu hem volgut conèixer l’opinió de algunes de les organitzacions de curses per muntanya del nostre país.
Una de les empreses més actives del sector outdoor és la productora tarragonina Naturetime. En Joan Cabonell, cap visible de l’organització, ens explica que “a dia d’avui ja hem tingut afectació en cinc esdeveniments i ja hi ha tres més en llista d’espera de ser afectats, tot i que esperem a les dates límit de cada esdeveniment per prendre les decisions més dràstiques”. Les repercusions que comporta una suspensió els condueix a una situació econòmica molt precària, ja que “els ingressos es paralitzen totalment i, per tant, intentes alentir o eliminar totes aquelles despeses que no siguin totalment necessàries en aquesta situació d’incertesa. A banda, les ajudes que podríem rebre de l’estat són molt poc eficients, no només per la part econòmica sinó per com es comuniquen, ja que es decideixen tard i no es dóna la informació fins passats uns dies”.
“Hi ha una gran desconeixença de les despeses que comporta organitzar una cursa”
Per a Melcior Truncal, director de la Ultra Montseny, l’afectació és relativa. “El primer cop i el més dur és a l’esforç i a la il·lusió de tot l’equip, staff, voluntaris i territori, a més de la dels participants. Per no parlar de les hores i hores invertides en l’esdeveniment. Si aquestes hores es cobressin, de ben segur no tindríem curses ja que el preu seria prohibitiu”. L’ajornament de la Ultra Montseny, enguany Campionat d’Espanya d’Ultres, els ha agafat amb poc marge de maniobra i amb gairebé el 100% de les despeses fetes. “Hi ha una gran desconeixença per part dels corredors en quant a les despeses d’una cursa. Quan vam començar, fa onze anys, la inversió en publicitat era zero i ara, degut al augment de curses en el calendari i per mantenir el mateix nombre d’inscrits, l’inversió en publicitat que fem en vídeos, SEO, XXSS, altres medis digitals o bé tradicionals, és força important. A més, entre tots hem imposat uns estàndars de serveis al corredor molt superiors als de fa uns anys, i aquest lògicament demana cada dia més i millor”.
També hem volgut saber l’opinió d’una de les curses que havien de ser importants enguany, com és la Aran by UTMB. El seu director, en Xavier Pocino, pensa que “no hi ha una regla general i vàlida per tothom. En el nostre cas, muntar un esdeveniment per a 4.000 persones de 71 països diferents seria inviable si no fossim una empresa. En el projecte som quatre persones treballant tot l’any i la suspensió suposaria un daltabaix important”. Sobre el futur de les curses després del COVID-19, en Pocino ho té clar: “la meitat de les curses estan en perill. El teixit organitzatiu, associatiu, voluntari i empresarial es ressentirà. La bombolla del trail està explotant”.
“Estem treballant en un projecte de com ha de funcionar una cursa a partir d’ara i que tothom pugui competir amb seguretat”
Una de les empreses pioneres i amb més èxit del nostre país és, sens dubte, Klassmark. Gerard Freixes, el seu màxim responsable, recalca que “la magnitud d’una suspensió serà molt diferent si es tracta d’una cursa local que implica un poble a un event internacional, com Transvulcania, que s’aboca i viu tota una illa”. Freixes és un cap pensant i ja treballa per a l’endemà del confinament: “Junt amb un especialista mèdic, estem realitzant un estudi per a crear un protocol d’actuació en les curses per després d’aquest confinament, en quan a mesures de seguretat, avituallaments, etc. El nostre col·lectiu hauria d’unir-se per debatre el que ens vindrà, què podem fer i avançar-nos una mica a l’Administració”.
El Trail Vall de Ribes va haver de prendre la decisió de suspendre la seva cursa a quatre setmanes vista amb unes despeses ja fetes, sobretot “moltes hores previes de preparació, coordinació, voluntaris, neteja de camins, gestió d’inscripcions i XXSS, productes emparaulats com la compra de samarretes, etc.” ens explica Xevi Guinovart. En quan a la decisió de suspendre abans d’ajornar va ser per “no perjudicar a altres organitzacions, però entenem que hi ha matisos. L’ajornament és entenedor en moltes organitzacions, sobretot en esdeveniments internacionals que tenen un desgast econòmic molt gran”.