Laia Gilibets i Aleix Toda es coronen campions d’Ultraresistència a Berga

878

La Berga Trail (Ultra Ensija), organitzada per l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, ha estat l’encarregada d’acollir el Campionat de Catalunya individual de l’especialitat aquest 4 de juny.

Amb sortida i arribada a Berga, el recorregut de 60 quilòmetres i 3.413 metres desnivell positiu ha permès conèixer l’entorn més espectacular de la capital berguedana: els Rasos de Peguera, amb el vertiginós ascens a la Figuerassa, la Serra d’Ensija i el pedregós Estret del Ferrús, la breu visita al poble de Saldes sota l’atenta mirada del Pedraforca, l’ascens al refugi Delgado Ubeda a través de prats d’alta muntanya i la retallada Serra de Queralt.

La jornada ha estat marcada per la calor sofocant d’aquest avançat estiu, hándicap que han patit els participants.

Aleix Toda es corona campió

Els dos protagonistes d’aquesta edició han estat Aleix Toda (CE L’ Areny) i Marc Ollé (GE Oliana), que aviat s’han quedat sols al capdavant amb un ritme impossible de seguir per la resta de favorits, com Lluís Ruiz, Álex Urbina, Rubén Bona o Ramón Fernández entre d’altres.

L’avituallament de Saldes dictaria sentencia. Ollé, molt més castigat per la calor, ha decidit reduïr el ritme un punt i deixar marxar a Toda cap a la victòria. El corredor del CE L’Areny es convertia en el nou campió de Catalunya d’Ultraresistència amb un temps estratosfèric de 6h30’36”. Vuit minuts després entraria l’últim campió català, Marc Ollé (6:30:36), visiblement deshidratat.

El corredor de la selecció catalana, Wifred Lladó (CE Solsonès) es col•laria al podi en la seva estrena en una prova de llarga distància després de 7h01’00”.

Gilibets i Muixí, lluita trepidant pel títol femení

La lluita per la victòria femenina ha estat molt emocionant entre l’aspirant al títol, la solsonenca Laia Gilibets (CE Solsones) i la campiona catalana en 2019, la bagenca Marta Muixí (AE Diedre). Ambdues han mantingut un interessant frec a frec, amb Gilibets tivant a les pujades i Muixí recuperant distància a les baixades més tècniques de l’exigent recorregut. I així ha estat fins a Saldes (km19), ja amb el sol apretant de valent. Muixí ha arribat a l’avituallament amb símptomes de deshidratació i s’ha vist obligada a aminorar el ritme, deixant via lliure a una Gilibets que obria una bretxa d’uns set minuts respecte la seva rival. Tot i això, l’emoció s’ha mantingut en el tram final, coincidint ambdues de nou en l’últim descens de Queralt.

Però si en 2019, Marta Muixí s’aprofitava d’un “despiste” de Roser Español per alçar-se amb el títol, avui ha tocat creu i ha estat ella la que ha patit una errada en el tram final. Així de capritxoses són les curses!

Laia Gilibets aprofitava per creuar la línia d’arribada en solitari en un temps de 8h47’52”, a poc més d’un minut de Muixí (8:49:05), convertint-se en la nova campiona catalana de l’especialitat. La desena en els deu campionats celebrats. Anna Olivares (Ashi Team) ha tancat el podi femení després de 9h12’35.

Classificacions Ultra Ensija 2022

Text: Albert Torrent. Fotos: Pablo Salas/Berga Trail