L’Skyrace Comapedrosa es tornarà a fer, concretament el 25 de juliol del 2021, després que enguany s’hagués de suspendre per la pandèmia. La prova andorrana serà un any més una de les curses elit de referència del calendari internacional de skyrunning i això voldrà dir que haurem passat pàgina d’un any per oblidar.

Una prova singular on podrem tocar el cel amb les mans. I és que l’Skyrace Comapedrosa permet arribar al sostre del Principat d’Andorra, que amb els seus 2.942 m d’altitud representa el punt culminant del país dels Pirineus.

Aquesta singularitat la converteix en una autèntica skyrace, creant una atracció per aquells que els agraden les curses per muntanya exigents i que t’espremen al màxim. Aquest fet no ha passat inadvertit per a la Internacional Skyrunning Federation (ISF), que ja fa uns anys que l’incorpora al seu circuit nacional, les Skyrunner® National Series, que aglutina les millors curses d’Espanya i Andorra, així com de la Copa d’Andorra de curses per muntanya.

Un recorregut d’alta volada

Com podeu comprovar  en el gràfic, el seu desnivell de 2.235 m s’acumula en tan sols nou quilòmetres. Amb sortida i arribada a Arinsal, el recorregut aviat s’enfila cresta amunt fins a arribar al Pic de les Fonts (2748 m). En aquest punt es baixa fins al Pla de l’Estany on trobarem una petita borda, enmig d’un paratge realment bucòlic. A partir d’aquest punt comença una preciosa pujada, un autèntic mur vertical de més de 1000 m de desnivell positiu en uns 2 km de distància i que durà als corredors fins al cim de Comapedrosa (2.942 m). La baixada és pel camí tradicional passant per l’Estany Negre i el refugi de Comapedrosa, fins arribar una altra vegada a Arinsal.

“EL recorregut és molt tècnic, ràpid, divertit i ofereix unes vistes excepcionals per als participants i aficionats que la segueixen des del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa”

En el seu palmarès hi figuren corredors il·lustres com Tom Owens, Brice Delsoullier, Pere Aurell, Kilian Jornet, Jan Margarit, Oihana Kortazar, Sheila Avilés, Lina El Kott, Rosa Valls i Laura Orgué. El rècord del circuit està en possessió de Kilian Jornet (2:33:18) i Sheila Avilés (3:01:38).

Skyrace Arinsal, la germana petita

Per donar cabuda a tothom, l’organització va decidir l’any 2015 incorporar l’Skyrace Arinsal que, tot i comptar amb només 15 quilòmetres de recorregut, els seus 1.325 m no deixen indiferent a ningú. De fet, comparteix el mateix recorregut que la cursa més gran, culminant el Pic de les Fonts per després tornar de nou a Arinsal. Una cursa ideal per aquells que volen tastar això que anomenen SkyraceJoseph Dugdale (1:43:19) i Laia Gonfaus (2:10:09) van establir l’edició passada el rècord de la prova.

Les inscripcions resten obertes a partir d’avui a través del seu web oficial a un preu de 39 euros si la compra es fa abans del 28 de juny i a 44 euros si es fa posteriorment.

Foto portada ©Skyrace Comapedrosa