El passat 1 de desembre, l’ultrafondista català Xavi Marina va vèncer la Global Limits CamboyaThe Ancient Khmer Path (Àsia), una ultra trail per etapes i en autosuficiència de 220 quilòmetres repartits en sis extraordinaris dies a través de l’espectacular entorn del país del sud-est asiàtic. Una edició que ha comptat fins a una trentena de corredors d’arreu del món com Canadà, Itàlia, Suïssa o Alemanya.

El blanenc, de 38 anys, comparteix la seva professió de pastisser amb la seva passió per les proves per etapes arreu del món, com la Jungle Ultra Perú o la Ice Ultra Beyond the Ultimate (Lapònia Sueca), i potser sigui un dels esportistes més rodamóns que tenim. D’aquesta passió va crear la Costa Brava Xtrem Running, de la qual en va ser organitzador durant cinc anys.

“La Global Limits Camboya comença a 180km al nord de Phnom Penh i acaba enfront al patrimoni mundial d’Angkor Wat. El terreny per on es realitza la cursa és força pla i això permetia portar un ritme alt –en Xavi Marina va tardar 18h31’ en recórrer les sis etapes-. Tot i que la principal dificultat és l’elevada temperatura del país –entre 34 i 36 graus- i una humitat que ronda el 100%.

El recorregut combinava trams de selva amb impressionants cascades d’aigua. Cada final d’etapa acabava a peus d’algun  dels espectaculars temples del país, dignes d’una pel·lícula d’Indiana Jones. L’ organització ens facilitava allotjament en les natives cases cambodjanes, introduint-nos en les costums del país. En quant al menjar, al ser una prova en completa autosuficiència, va ser pràcticament tot liofilitzat.

Una de les millors satisfaccions ha estat la possibilitat de donar fins a 24kg de material escolar que, junt amb l’organització, vam poder repartir als nens i nenes de Cambodja durant el transcurs de la competició”.

Fotos (c) Xavi Marina