Aquest passat diumenge 20 d’octubre ha tingut lloc a la població de Sant Privat d’en Bas la 5a edició de la Vertikalm. Una edició amenaçada per la pluja on aquesta ha fet acte de presència en diverses ocasions al llarg del matí. Aquest fet ha provocat que el recorregut fos força relliscós en els trams de mes pendent. La organització amb previsió ha equipat els trams mes compromesos amb cordes per evitar les mes que previsibles relliscades. Relliscades que feien complicat en algun tram el poder ascendir. Amb aquestes condicions del circuit han fet que els temps empitjoressin respecte a altres edicions amb el terreny mes sec.

Amb la Vertikalm es celebrava la quarta prova i última de la X Copa Catalana de Curses Verticals. Amb aquesta cursa es decidien els campions de l’especialitat d’aquesta temporada.

El recorregut de la prova ascendeix el bonic cim del Puigsacalm des de la plaça de Sant Privat d’en Bas en 5 quilòmetres s’ascendeixen els quasi 1000 metres de desnivell positiu que te la cursa. Un traçat on els primers dos quilometres son força “corredors”. És a partir de mitja cursa on es comença a gaudir del desnivell fins quasi a arribar al cim on es troben trams que donen una mica de treva a les cames, acabant però amb una dura rampa que ens porta a la fita d’aquest conegut cim de la Garrotxa. Cal dir que els boscos que travessa la cursa en aquesta època de l’any son impressionants.

Calendari Curses Verticals 2019

La organització de la cursa ha estat excel·lent per part del GECA (Grup Excursionista Cultural i Alpinista) on a mes fa que aquesta cursa sigui 100% solidaria fent que tot els diners recollits serveixin per a ajudar a alguna entitat. En aquest cas tota la recaudació era per la Fundació A. Bosch que té com objectiu promoure la investigació i recerca de solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques a les malalties infantils amb col·laboració de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Una molt bona i exemplar iniciativa.

Pel que fa al resultat de la prova els guanyadors han estat en categoria femenina la Marta Llagostera amb un temps de 56 minuts i 17 segons, seguida de la Adriana Daza i tancant el podi la Ona Castellsagué.

En categoria masculina el mes ràpid ha estat en Gerard Españo amb un temps de 45 minuts i 46 segons. En segona posició l’Adrià Noguera i en tercera el Marcel Palau.

Adriana Daza i Jordi Bolet, campions de la Copa Catalana

Amb aquests resultats la Copa Catalana de Curses Verticals d’enguany ha proclamat vencedors en categoria femenina la Adriana Daza Pérez del Club Esportiu Pedala.cat de Balaguer que ha demostrat al llarg de la temporada una regularitat que li ha donat el triomf. En categoria masculina el guanyador ha estat en Jordi Bolet Aragonés del Club Esportiu Cerdanya Pirineus. El jove corredor ha demostrat una molt bona progressió aquests últims anys que finalment li ha donat la victòria en l’edició d’enguany.

Amb la temporada ja acabant-se esperant l’esperada neu on molts dels corredors de quilòmetre vertical també els agrada gaudir de les curses verticals d’esquí de muntanya.

Texte: Pere Marsé / Foto ©GECA Lletissonada