Avui més que mai la Montserrat Skyrace ha estat una festa del trail running. De tant sentir-ho havíem perdut la perspectiva del que és una cursa de muntanya. Una cursa desitjada, volguda i necessitada. Tornar als orígens, a la passió, als cors bategants i a l’emoció de sentir-nos lliures a la muntanya. Corrent, vivint. Monistrol de Montserrat ho ha comprovat en primera persona.

Després de més de cinc mesos d’inactivitat, sense activitats organitzades i amb l’esport aparcat, per fi hem pogut reviure la passió de les curses de muntanya. Seguint el Protocol de Reforç de la RFEA davant l’amenaça de la COVID-19, 500 afortunats han pogut assaltar el massís de Montserrat. Potser faltava ritme o els quilòmetres i el desnivell semblaven més durs, però avui la il·lusió col·lectiva era més gran que qualsevol obstacle. Ni l’aforament limitat, ni les sortides esglaonades, ni les estrictes mesures d’higiene i seguretat han eclipsat la tornada a la competició.

Les cares d’emoció s’intuïen sota les mascaretes en cada sortida. Tot i això, un cop llançada la cursa tots els participants han donat el millor de si. Entre ells Jonatan Mora i Marta Molist. Ambdós han inscrit el seu nom al palmarès de l’Skyrace, distància estrella de Montserrat, de 25 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiuPol Espinosa i Andreu Contijoch han acompanyat al podi dels millors a un Jonatan Mora que aturava el cronòmetre en 2:06:44. En la baralla femenina el nivell ha estat altíssim amb les millors especialistes, però Marta Molist s’ha mostrat intractable al llarg de la cursa amb 2:29:31. Núria Gil i Mireia Pons han completat un podi que ben bé podria ser de copa del món. La prova ha estat la cita inaugural de les Trail Running Series, la Copa Catalana de curses de muntanya de la Federació Catalana d’Atletisme.

La versió Express ha estat molt disputada i és que 13 quilòmetres i 700 metres de desnivell positiu són garantia d’emocions fortes i lluita fins el final. El més ràpid ha estat Victor Da Costa en 1:02:41 ben escudat a la foto dels millors per Romuald Brun i Julien Rodríguez. L’altra protagonista de la jornada ha estat Billouin Solenne, campiona femenina desprès de 1:19:24 d’esforç. Aroa Berenguel ha estat segona mentre Laura Vila i Aina Siscart han compartit la tercera posició.

Més enllà dels noms propis, el plaer de córrer entre les agulles rocoses del massís de Montserrat és indescriptible per a tot corredor. Poques curses existeixen amb un escenari tant imponent i espectacular com aquest. La Montserrat Skyrace ha suposat l’inici de temporada de Klassmark. La pròxima cita, si l’excepcionalitat del moment ho permet, serà a Canet d’Adri on el 3 i 4 d’abril es disputarà la desena edició del Trail Rocacorba.

Trobareu tots els resultats de Montserrat Skyrace en aquest enllaç.

Foto portada: Black Coffee Studio