El passat dissabte es va celebrar la quarta edició de la Ultra Pallars 360, una cursa per muntanya que transcorre per l’entorn natural del Pallars Jussà, un territori amb milions d’anys d’història i un ric entorn natural, dins de l’àmbit del Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens. Més de 500 participants van prendre la sortida des dels diferents punts d’inici de la prova, en funció de la distància escollida.

“Per quart any consecutiu i, malgrat tota la feina que suposa organitzar un esdeveniment així, podem dir que estem molt contents i satisfets. La resposta de la gent ha estat espectacular i no parem de créixer, cada cop ve més gent de molts llocs diferents. Per nosaltres el millor premi i el nostre objectiu és que la gent se’n vagi contenta, se’n porti un bon record i tinguin ganes de tornar. Un any més, seguim aprenent de l’experiència per fer-ho cada cop millor i continuar gaudint de l’ambient tan especial que podem gaudir durant aquest cap de setmana. Podem dir amb orgull que UltraPallars 360 es consolida com un dels grans esdeveniments anuals del Pallars”, assenyalen des de l’Associació Esportiva Roca Roia, entitat organitzadora de l’esdeveniment.

Barbany i Guilera, campions de la Ultra 

La prova reina va tornar a ser la modalitat Ultra, amb inici i final a la localitat de Tremp. El recorregut, de 91 quilòmetres i 4.200m de desnivell positiu, va donar una gran volta circular al voltant del pantà de Sant Antoni per pistes, corriols i senders, visitant els llocs més emblemàtics de la zona com el cim de Sant Corneli (1.351m), roc de Pessonada (1.223m), roc de Neret (906m) i l’espectacular Pui de Lleràs (1.691m).

En la vessant esportiva, Oriol Barbany va dominar la cursa de principi a fi i es va endur la victòria amb un temps de 10h 10’51”. “La veritat és que m’he sentit bastant còmode, la nit ha estat plàcida i he pogut córrer prou bé. Al quilòmetre 15 m’he quedat sol al capdavant i en la primera pujada a Sant Corneli he pogut enxamplar a 20-25 minuts la distància amb la resta i dosificar l’esforç fins al final. Ha estat un gran test de material i nutrició de cara a objectius propers a Andorra by UTMB i TDS a Chamonix”, explicava. Val a dir que Barbany ha estat el tercer campió diferent en les tres edicions celebrades de la modalitat ultra.

Per darrera, la lluita per les posicions del podi ha estat d’allò més emocionant entre Marc Solé, Climent Roda i Joan Falcó. Tots tres van intercanviar les posicions fins al quilòmetre 56, on Solé s’escaparia al capdavant aconseguint la segona posició amb 10h 32’18”. Climent Roda tancaria el podi masculí després de 10h 48’20”.

Per la seva banda, Mònica Guilera va suar de valent per coronar-se com a guanyadora de l’Ultra Pallars per tercer any consecutiu, davant unes combatives Belen Simarro, Isabel Peregrina i Núria Monmany. “Sens dubte, ha estat la victòria més treballada de les tres aconseguides. No m’ho han posat gens fàcil i m’he tingut que exprimir fins al final”, ens narrava cofoia a l’arribada després de 14h 13’25”. Belen Simarro seria segona amb 14h 28’27” i Isabel Peregrina tercera amb 15h 00’24”.

Mesi Arcos va ser la gran guanyadora de la Geotrail. Foto: Olga Bergua

Tres distàncies molt disputades

La Marató Trail, partia des de La Pobla de Segur, i els participants inscrits van recórrer la part més occidental de l’itinerari, amb 41 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu. Fedot Sadovici i Paula López en serien els guanyadors.

La Geotrail va sortir des de la localitat de Salàs de Pallars per completar els 28 quilòmetres i 900m de desnivell positiu, on Sergi Beltran revalidaria la victòria masculina i Mesi Arcos es coronaria com a vencedora.

L’Entrapussada Trail tancaria el programa d’aquesta edició amb un ràpid recorregut de 15 quilòmetres i 400m de desnivell positiu entre Talarn i Tremp. Xavi Alet i Núria Tendero es farien amb la victòria.

Resultats Ultra Pallars 360

Fora del terreny esportiu, cal remarcar la vessant més solidària de la Ultra Pallars 360. Com ja es va fer en les primeres edicions, una part de la recaptació de les inscripcions anirà destinada a entitats que treballen amb persones discapacitades i d’inclusió social.