Arriba Sant Jordi, la diada més important de Catalunya, on l’acció de regalar llibres i roses és un acte d’afecte per als que més estimes.

A Ultres Catalunya volem fer-vos cinc propostes per aquest dia tant especial. Cinc llibres sobre el córrer però amb persepctives ben diferents que us ajudaran a veure la seva pràctica des de diversos àmbits.

“Gambada a gambada”, de Miquel Pucurull. Editorial Columna

En Pucurull, com col·loquialment el coneix tothom, s’ha convertit en referència a través de les xarxes socials per fer de la seva afició a córrer una forma de vida, accentuada després de la jubilació. En aquest llibre hi trobareu recomanacions, vivències, consells per mantenir-se en forma, reflexions sobre com afrontar el pas dels anys, records de gestes mítiques, consideracions sobre l’avenç de les dones en el món de l’esport, aspectes de les maratons i altres curses. Però, sobretot, el desig de transmetre que a qualsevol edat, molt especialment a la madura, l’exercici físic és un passaport extraordinari per viure millor.

“Trail Running. Todo lo que debes saber”, de Marc Bañuls. Editorial Desnivel (castellà)

Marc Bañuls ens revela alguns dels secrets del seu últim i pràctic manual, una guia completa per iniciar-te en les curses per muntanya o millorar les teves habilitats i coneixements si ja ets una persona experimentada i puguis córrer durant molts anys.

Aquest llibre recopila 100 preguntes sobre trail running i les respostes a partir dels dubtes més freqüents entre els corredors que ha ajudat en la seva preparació; 100 qüestions sobre temes molt variats relacionats amb fisiologia, entrenament, intensitat, tècnica de cursa, planificació, nutrició, força i material, totes importants per a qualsevol corredor de muntanya.

“Una vez corrí la Zegama Aizkorri”, de Iker Badiola. Editorial Samarcanda (castellà)

Aquest llibre narra l’aventura d’un amant de l’esport a la marató de muntanya més prestigiosa del món: la Zegama Aizkorri. Un home de 40 anys que ha practicat l’esport durant tota la seva vida però que mai no ha corregut una cursa de muntanya de més de 22 quilòmetres es planteja el repte de córrer la Zegama. L’objectiu d’acabar la cursa es torna el repte esportiu més gran de la seva vida. El llibre narra les dificultats i el procés d’aprenentatge viscut abans, durant i després de la competició. Unes vivències que es veuran acompanyades de pinzellades d’humor on es parla de l’amistat, l’amor, els valors de l’esport, la natura i l’antropologia, sempre acompanyats amb reflexions del mateix autor. És durant la preparació i el desenvolupament de la cursa on l’autor s’anirà adonant de la importància del camí recorregut més que no pas la consecució de l’objectiu d’acabar.

“Global Running. Crónicas de un ecólogo corredor”, d’Adrián Escudero. Editorial Desnivel (castellà)

Aquest llibre proposa córrer amb una altra mirada, més enllà del pur plaer o del repte esportiu, córrer comprenent els territoris pels quals es dibuixen els camins des de l’experiència d’un ecòleg que corre a llocs icònics de les nostres muntanyes. Córrer com a oportunitat per saber alguna cosa més del que veiem, de la relació de la gent amb els seus paisatges, amb la diversitat biològica que atresoren i amb el drama que pateixen els ecosistemes i les espècies que ens acompanyen.

Una guia a cop de sabatilla per interpretar el Canvi Global i el flagell dels seus motors més despietats: l’escalfament del planeta i l’abandó demogràfic. Des de la necessitat de reflexionar sobre un paisatge canviant sotmès a una urgència climàtica i de pèrdua de biodiversitat. I de somiar amb paisatges i ecosistemes sans.

“La marató del sucre. Diabetis, una cursa sense meta”, d’Andreu Simón. Editorial Efadós

Andreu Simón somiava ser bomber, però la diabetis era una de les exclusions mèdiques que ho impedia. Córrer per muntanya el va ajudar a sobreposar-se i a plantejar-se la malaltia com una cursa més. Conviure amb la dificultat l’ha portat tant al descobriment personal com a aconseguir podis a curses de renom.

El corredor català relata, de manera personal, la seva trajectòria que testimonia tant els èxits com les decepcions que comporta una malaltia esclavitzant com la diabetis. La seva experiència personal no et deixarà indiferent perquè conté tots els ingredients d’una gran aventura: lluita, amor, èxit, fracàs, i, sobretot, un grau elevat d’incertesa permanent.