Julen Calvó i Victor del Águila es doctoren a la Marató i Mitja de Penyagolosa

Més de 2.000 corredors de 40 nacionalitats han gaudit aquest dissabte dels màgics senders pels quals transcorren la MiM i la CSP

113
Julen Calvó i Victpr del Águila pugen al segon i tercer esglaó del podi a la MiM 2024. Foto: Jose Miguel Muñoz

ASICS Penyagolosa Trails segueix fent història. Les muntanyes de Castelló han esdevingut un altre any més l’epicentre mundial del trail running.

La Marató i Mitja de Penyagolosa, icònica prova de 60 quilòmetres amb 3.300 metres de desnivell positiu i precursora de la llarga distància a Espanya, ha celebrat aquest dissabte el vint-i-cinquè aniversari. I ho ha fet acompanyada de 1.500 corredors arribats des de diferents racons del món, però també d’un públic que, com cada any, ha sortit al carrer per mostrar el seu afecte i el suport a tots els participants.

A les sis del matí i des de les pistes d’atletisme de la Universitat Jaume I de Castelló, començava aquesta edició tan especial de la MiM. La línia de sortida feia patxoca amb noms de nivell com José Ángel Fernández “Canales”, el castellonenc Ricardo Cherta; Marcos Ramos; Víctor del Águila; Gemma Arenas, guanyadora del 2023; Ragna Debats, Mar Pastor o Carla Pitarch. Un ampli planter de corredors que feien preveure una lluita apassionada pel podi. I així ha estat.

En categoria masculina victòria per a José Ángel Fernández “Canales”. El corredor andalús, que sobre el paper era el màxim favorit després del seu triomf amb rècord a la MiM 2023, ha tornat a pujar a l’esglaó més alt del podi després de creuar la meta en 5h 23’40”. Una cursa que ha tingut clares diferències amb la passada edició, quan el de l’equip Kailas va dominar d’inici a fi sense donar cap oportunitat als seus perseguidors. I és que Canales, aquesta vegada, ha trobat un rival inesperat, el català Julen Calvó. No ha estat fins a Xodos quan la prova s’ha trencat definitivament, permetent a Jose Ángel obrir forat sobre el tarragoní, que ha arribat a meta en segona posició amb un crono de 5h 26’31”. Mentre que el podi el tancava el noi de Porrera, Víctor Del Águila.

Un escenari molt semblant s’ha viscut a la cursa femenina. Mar Pastor assumia el lideratge de la prova durant els primers quilòmetres, sent la gran revelació d’aquesta vint-i-cinquena edició de la Marató i Mitja. No ha estat fins a Les Useres quan Gemma Arenas ha aconseguit atrapar-la, posant-se en primera posició que no abandonaria fins a meta (6h 23’ 21”). No ha estat una victòria fàcil, com ella mateixa declarava a l’arribada. I és que, en els darrers compassos de la competició, ha començat a sentir el cansament, però la poca distància que la separaven de la segona classificada no li ha permès abaixar el ritme i recuperar bones sensacions. La tercera classificada a meta ha estat la corredora local Carla Pitarch (6h 37′ 40”).

Ramón Recatalà i Camille Bruyas guanyen la CSP

La CSP ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a la competició. Ho va fer a mitjanit amb 600 corredors disposats a completar els 106 quilòmetres amb 5.600 metres de desnivell positiu. Des del nivell del mar fins als 1.280 metres d’altitud, punt on es troba el santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Després de vuit anys sense victòries provincials, Ramón Recatalà ha estat l’home del dia en una prova que aquest any celebrava el dotzè aniversari. El de la Vilavella va ser el guanyador de la primera edició de la CSP i avui, dotze anys després, ha tornat a travessar la meta a primera posició. I ho ha fet amb un temps d’11h 07’29”, millorant notablement el registre marcat el 2012 en poc menys d’una hora. Finalment, el corredor noruec, Aleksei Tolstenko ha estat el segon classificat parant el crono en 11h 14’11”; mentre que el tercer classificat ha estat un altre corredor local, de benicarlí Daniel Colom.

En noies, sense sorpreses. Una intractable Camille Bruyas s’alçava amb el triomf a la CSP, i amb rècord. I és que la corredora francesa ha aconseguit rebaixar en una hora el temps marcat per Mercedes Pila a la passada edició, creuant la meta de Sant Joan de Penyagolosa amb un espectacular temps de 12h 21’41”. A més, la del team Salomon es va posicionar com la quarta classificada de la general. Després van creuar la meta Mercedes Pila, que no va poder millorar el seu registre de l’any passat i va parar el crono en 13h 58’16”; i Jessica Tipan (14h 04’51”).