El rècord de Ragna Debats a l’Aconcagua haurà d’esperar

La ultrafondista resident a Matadepera dona mitja volta a 200m del cim per esgotament

503
Ragna Debats vol fer història a l'Aconcagua. Foto: Lau Carrizo

El rècord femení d’ascens i descens al sostre d’Amèrica haurà d’esperar. La ultrafondista Ragna Debats es troba a l’Argentina per intentar escriure una nova pàgina a la història del muntanyisme de velocitat.

Debats va prendre la sortida a l’entrada del Parque Provincial de l’Aconcagua, situada a Horcones, a les 4:04 de la matinada (hora argentina) del dilluns 5 de febrer; amb l’intenció de destronar el rècord femení vigent establert per l’equatoriana Daniela Sandoval que al gener de 2018 va completar el mateix trajecte en 20 hores i 17 minuts.

La ruta normal d’ascens a l’Aconcagua, d’uns 33 quilòmetres, supera un desnivell positiu de 4.200m i passa per ‘camps d’alçada’ com Plaza de Mulas (4.300m) -camp base-, Plaza Canadá (5.050m), Nido de Cóndores (5.550m) i refugio Berlín (5.930m) abans de coronar el cim.

La catalano holandesa cercava Plaza de Mulas en poc més de 4 hores, temps similar a Sandoval, i iniciava l’atac a cim. Però a l’arribar a ‘la Cueva’, situada a 6.700m d’altitud, ha decidit donar mitja volta per mal d’alçada i descompostura estomacal, fet que la va debilitar per seguir endavant. A més, va haver un canvi de clima sobtat i no era segur seguir. La muntanya és així.

Debats ha comptat amb el suport físic i logístic de Pere Aurell, Felipe Collazo, Franco Casé i Dani Hernández.

Val a dir que Ragna Debats ja té experiència en aconseguir rècords a muntanyes al voltant del món. El desembre de 2019 va establir un registre rècord d’ascens i descens al Teide (7:01:49), vigent fins el febrer de 2023 quan Oihana Kortazar va aconseguir rebaixar la marca en 20 minuts.


També et pot interessar: