El lleonès Pablo Villa guanya la seva segona Transgrancanaria consecutiva demostrant una fortalesa espectacular de principi a fi davant els seus rivals, sobretot en l’últim terç de cursa. Ragna Debats signa la seva primera victòria a l’illa canària de manera contundent.

La vintena edició de Transgrancanaria ha estat marcada per la pluja, el fred i el fang en les parts més altes del recorregut, disminuint el ritme de pas dels corredors. Inclús el fort vent ha obligat a l’organització a retallar per seguretat una part del tram més enlairat de la cursa, concretament el bucle de Roque Nublo. Unes condicions que han contrastat amb el bon temps, el sol i la calor en la part sud de l’illa.

Segona victòria de Pablo Villa

Pablo Villa, Pere Aurell i Pau Capell han estat els protagonistes d’aquesta edició de la prova reina de Transgrancanaria. Tots tres han bregat colze a colze durant bona part dels 126 quilòmetres i 6.919m de desnivell positiu d’una cursa que, com és habitual, ha travessat l’illa de Gran Canària de nord a sud pels seus punts més emblemàtics, com la creu de Tejeda, Garañón i el Roque Nublo.

L’avituallament de Tejeda (km78) ha estat el punt clau de la cursa. Pablo Villa donaria un cop sobre la taula en el nou ascens a Garañón amb un ritme prou fort com per desempallegar-se definitivament dels seus perseguidors, que veien com el lleonès es distanciava cada cop més. Villa creuaria la nova línia d’arribada situada al Parque Sur de Maspalomas amb un temps de 13 hores, 37 minuts i 30 segons i aixecaria el seu segon triomf consecutiu.

Pau Capell, que havia quedat el tercer en discordia en aquesta lluita, atraparia a Pere Aurell poc abans d’arribar a Tunte (km102) i apretaria les dents per empaitar a Villa en els últims quilòmetres, però no hi hauria temps per a més i seria segon amb 13:58:47. El català Pere Aurell completaria un podi d’autèntic luxe 13 minuts després.

Ragna Debats s’estrena a Transgrancanaria

En la cursa femenina, Ragna Debats ha signat el seu primer triomf a Transgrancanaria amb una victòria incontestable. La catalano-holandesa ha realitzat una cursa de menys a més, lluitant amb corredores com la nord-americana Abby Hall, la suïssa Kathrin Götz o Clàudia Tremps.

El pas per Artenara (km67) dictaria sentència i Debats prendria el liderat que ja no deixaria escapar, parant el cronòmetre en 16 hores i 14 segons. Gran victòria de la corredora de Merrell que es treu l’espineta de l’edició passada amb un bon nivell.

La nord-americana Abby Hall seria segona amb un temps de 16:21:29, mentre que la Clàudia Tremps tancaria el podi en 16:35:45. La d’Ogassa suma un altre medalla a Transgrancanaria i segueix acumulant èxits als seus 25 anys.

Text: Albert Torrent. Foto: David Sánchez