L’esport de casa nostra està molt arrelat a l’esport federat, on les Administracions Públiques tenen una relació directa amb les diferents Federacions Esportives. Però dins el sector, ja fa temps que està instaurat el model d’empresa professional d’esdeveniments outdoor, que mou una gran massa d’esportistes cada cap de setmana.

Per tal de fer-se sentir davant de la Generalitat, neix l’Associació de Promotors d’Esdeveniments Esportius de Catalunya (APEEC) on hi estan representades les grans empreses del sector outdoor, tals com Ocisport, Klassmark, Naturetime Events, Besttrail, Mont-signus events, No Limit, Ultra Pirineu, RMP MKTG (Marató de Barcelona) i Val d’Aran by UTMB, entre d’altres.

Pere Tutusaus, portaveu de l’APPEC, va passar pels micròfons del programa “La primera pedra” de Rac1, i va parlar dels objectius de l’Associació:

“El nostre principal objectiu és presentar propostes i protocols a les diferents administracions  públiques per poder adaptar els nostres esdeveniments a cada fase de confinament i, sobretot, a la anomenada “nova realitat”. El nostre sector fa tres mesos que està completament aturat, la desescalada és molt lenta i això provoca una incertesa molt gran en les nostres empreses per saber quan podrem reprendre la pràctica esportiva al 100%. 

Nosaltres no som interlocutors directes, no tenim informació i no podem aportar iniciatives a la Generalitat. Es centra molt a l’esport federat, però també existeix l’esport no federat un tant oblidat.

Volem ser molt proactius, amb caràcter positiu i ajudar a l’Administració en un tema que potser desconeix, com són els esdeveniments esportius a l’aire lliure. Intentar aconseguir unes mesures econòmiques que ajudin a les empreses (hores d’ara comptem amb una trentena), que facturem al voltant d’uns 6 milions d’euros anuals, representant uns 1.500 treballadors directes i que movem uns 45.000 dorsals al llarg de l’any. Volem que ens ajudin econòmicament a superar aquesta crisi derivada de la pandèmia, com la reducció de l’IVA al 4% i no del 21% com fins ara. L’esport no hauria de ser un luxe. 

I sobretot a ajudar a buscar els protocols que s’adaptin a la nova realitat sanitària. Hem creat diferents comissions tècniques de treball per a cada disciplina outdoor, com el trail, natació a mar obert, BTT, etc. i ja fa setmanes que estem treballant per determinar quines propostes presentem a la Generalitat i, a partir d’aquí, crear sinèrgies per determinar un protocol que busqui la màxima seguretat sanitària i també la viabilitat de les nostres empreses del nostre sector”. 

Podeu descarregar el programa sencer en aquest enllaç.