Els 9 integrants de l’equip “Obrir-se al Món”, que participen de forma altruista, i entre els que hi ha els corredors de muntanya Gerard “Blacky” Morales i Manu Vilaseca, intentaran completar cadascun aquests 250 quilòmetres pel desert, sumant l’equip un total de 2.250 km, amb l’objectiu de posar a la venda cadascun dels quilòmetres que recorrin per una donació de 10 € per quilòmetre, import que anirà a parar íntegrament a Obrir-se al Món, de manera que pugui continuar oferint aquests serveis tan necessaris per a les famílies amb nens/es amb TEA. Les donacions es poden fer a través de la plataforma Run 4 Autism.

Afortunadament cada cop hi ha més informació sobre els trastorns autistes i es pot reconèixer abans els nens/es que el pateixen, però al contrari cada cop hi ha més famílies que necessiten aquests serveis i el finançament per a aquest tipus d’associacions com “Obrir-se al Món” és cada cop més escassa. Amb l’objectiu de recaptar fons per continuar oferint aquests serveis, aquest any un equip “Obrirse al Món” participarà a la 36a edició de la Marathon des Sables que se celebrarà del proper 25 de març al 4 d’abril. La MDS és una de les proves de trail running més dures del món, una cursa per etapes i en autosuficiència on els participants han de carregar amb tot el necessari per passar set dies al desert del Sàhara marroquí, amb un recorregut d’aproximadament 250 quilòmetres que es desvetlla un dia abans de començar. Però és molt més que una prova esportiva, és tota una experiència de convivència i de vida.

Respirar és un acte natural, un acte que ens manté amb vida físicament, però també té un sentit més profund i emocional. En el cas de les famílies amb nens autistes, el verb “Respirar” significa molt més: significa que poden “descansar”. I això no es pot entendre si no hem passat per això o si no se sap com viure amb un nen/a que pateix TEA (Trastorn de l’Espectre Autista).

L’autisme és un trastorn neurobiològic del desenvolupament que dóna lloc a diferents graus d’alteració en el llenguatge i la comunicació, les competències socials i la imaginació. L’autisme, més que un problema que afecta una persona, és un trastorn que afecta tota la família, la sotmet a tensions greus durant tota la vida i afecta negativament les seves relacions.

Conviure amb una persona amb autisme significa reconèixer i acceptar tota la vida una responsabilitat desafiant: significa treballar sense pauses durant les 24 hores del dia, no poder dormir amb tranquil·litat, resoldre diàriament les rebequeries imprevisibles i ajudar els fills amb autisme en les seves necessitats. d’autonomia, fins que aprenguin a fer cada cosa si arriben a fer-ho algun dia. Els germans poden sentir una pèrdua perquè els pares i mares se centren en el fill amb autisme. És una situació que causa estrès, depressió, fatiga i mal humor, cosa que afecta la qualitat de relació de la parella i dels pares amb els altres fills/es.

Fa dotze anys un grup de pares de nens autistes decideixen crear l’associació “Obrirse al Món” (Obrir-se al Món) per millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i la de les seves famílies. Entre altres serveis realitza activitats terapèutiques d’extraescolars, colònies per Nadal, Setmana Santa i estiu per a aquests nens i adolescents amb TEA (Trastorn Espectre Autista) i també organitza un cap de setmana “Respir” al mes en què educadors/es especialitzades en autisme es porten nois i noies a una casa rural i fan activitats adaptades a les seves necessitats, perquè la resta de la família pugui “respirar”.