Oriol Antolí es proclama campió d’Espanya de Backyard Ultra 2022

1055

Només ho podia fer ell. Oriol Antolí es va proclamar dilluns passat en el campió d’Espanya de Backyard Ultra, dins el marc del Satellite World Championship. El Mundial oficiós de Backyard Ultra per equips va comptar amb 555 corredors de 37 països, on la selecció espanyola es va classificar en onzena posició.

L’ultrafondista terrassenc va completar 51 voltes del traçat de la Backyard Ultra La Parra (Badajoz), acumulant un total de 340 quilòmetres, establint un nou rècord estatal de la modalitat. Aquesta victòria li dona bitllet directe per participar a la final mundial a Tennesse (EUA) l’octubre de 2023.

Com et trobes després 51 hores donant voltes com un ratolí?

Doncs la veritat és que físicament em trobo força bé, tot i que s’ha de ser una mica boig per fer una prova així (riu), molt mental. Muscularment vaig anar de menys a més. Fins la volta 40 em vaig sentir força pesat, però després li vaig acabar agafant el rotllo i cada cop millor.

Explica’ns com has gestionat una cursa com la Backyard Ultra?

Vaig ser força regular durant la prova, invertint pràcticament en totes les voltes al voltant de 52 minuts. Això vol dir que disposava de vuit minuts per menjar, dormir i descansar. La planificació del menjar ha estat clau, sabent en cada volta que havia de prendre. En això el meu pare em va ajudar.

El recorregut de la Backyard Ultra La Parra ha estat diferent a anteriors a les que has participat, com a Serra d’Almos o The Longest Night?

Normalment aquest tipus de prova és realitza sobre un terreny força muntanyós, amb més corriol. Però a La Parra el 50% del recorregut era per asfalt i l’altre 50% per pista, tot un handicap. A més s’hi va sumar la calor del migdia, amb temperatures fregant els 35 graus, cosa que ho va endurir encara més.

Moltes felicitats Oriol. Tennesse t’espera!

Què és una Backyard Ultra?

Pels qui no estiguin gaire posats en el tema, direm que la Backyard Ultra és una prova de resistència amb final incert. El recorregut consta d’un bucle de 4,167 milles (6,7km) que cada participant ha de completar en un màxim d’una hora. Si ho aconsegueix, pot sortir a per la següent. A diferència de les curses convencionals aquí guanya el darrer corredor que completi una volta en solitari i no el més ràpid.

L’original idea arriba de la mà de l’excèntric nord-americà Gary Cantrell, conegut popularment com a Lazarus Lake. El creador de l’extrema Barkley Marathons va ‘patentar’ aquest format que ha anat creixent internacionalment en els últims anys, arribant a Espanya en 2019 i que actualment compta amb dotze proves. A Catalunya trobem la Backyard Ultra Serra d’Almos, on Oriol Antolí també es va proclamar vencedor aquest 2022.