Oxfam Intermón Trailwalker torna a Girona amb quilòmetres solidaris per aigua

142

Les comarques de la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà seran l’escenari els pròxims 5 i 6 d’abril de 2025 d’una nova edició de l’Oxfam Intermón Trailwalker. La prova, consolidada com el major repte esportiu i solidari per equips del món, celebrarà enguany la seva catorzena edició a Espanya amb l’objectiu de garantir l’accés a aigua potable per a 100.000 persones de poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina privades d’ella a causa de la crisi climàtica.

La Trailwalker presenta tres modalitats de recorregut: 100, 55, 25 o 10 quilòmetres. La primera d’elles, la més exigent a nivell esportiu, recorre el tram de la Via Verda gironina entre els municipis d’Olot i Sant Feliu de Guíxols, i passa també per les localitats de Sant Feliu de Pallerols, Les Planes d’Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d’Aro. La modalitat de 55km comparteix una part del recorregut amb sortida d’Olot i arribada a Girona. La de 25km, novetat d’enguany, cobreix el tram entre Olot i Les Planes d’Hòstoles. Mentre que la de 10 km discorre entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Els equips inscrits, de 6 persones (4 persones que correran o caminaran i 2 d’equip de suport), han de recaptar els fons entre persones del treball, amistats, familiars i coneguts. Els participants en les marxes de 100, 55 i 25km han de recaptar 1.500 euros a través d’activitats, venda de materials solidaris o cerca de patrocinadors, mentre que els que participin en la modalitat de 10 km hauran de recaptar 500 euros.

Una marxa arrelada a Girona

Aquestes comarques de Girona han estat escenari de l’Oxfam Intermon Trailwalker fins a 12 edicions (totes excepte una). És per això que està molt arrelada en les localitats del territori, que s’impliquen en la celebració de la marxa. Per exemple, a Olot, localitat d’inici, diverses empreses formen equips participants. És el cas de l’elaboradora d’embotits Espuña o de l’energètica Bassols Energia. Una altra de les promotores de la prova esportiva i solidària a Olot és Judit Reixach Ferrés, responsable tècnica de l’àrea de promoció econòmica del municipi, que ha donat suport a l’Oxfam Intermon Trailwalker des del seu càrrec.

Un cas molt similar és el de Mireia Borrego, de Sant Feliu de Guíxols, participant en l’edició de 2013 que viurà la marxa com a regidora d’esports del municipi on finalitza la prova. A Bescanó, l’Oxfam Intermon Trailwalker també compta amb un animador incondicional: Dario López, regidor responsable de l’àrea d’esport, que sempre brinda un espectacular acolliment als participants en el pavelló de la localitat just abans que s’enfrontin a la nit. Llagostera, un altre punt del recorregut, és un dels municipis d’on cada any solen sortir diversos equips; mentre que Cassà de la Selva cedeix el seu pavelló municipal per a l’esdeveniment. Per part seva, Girona és seu d’algunes empreses com Gurit Shared Services, amb diversos equips inscrits habitualment.

Repte esportiu, causa solidària i experiència amb família, amistats o companys

Oxfam Intermón Trailwalker és un desafiament esportiu que ‘enganxa’ a moltes persones, motivades pel repte esportiu (20%), per viure una experiència amb amistats i/o col·legues de treball (60%) o per estar vinculat a una causa solidària (20%). Des de 2011, primera edició a Espanya, han participat en la prova gairebé 30.000 persones i s’han recaptat més de 8 milions d’euros per a lluitar contra les conseqüències de l’emergència climàtica sobre els més vulnerables. En l’última edició, la de 2023, van participar més de 1.500 persones i es van recaptar més de 317.000 euros.

Les persones inscrites estan majoritàriament en la franja dels 35 als 55 anys. La participació femenina ha anat en augment en els últims anys fins a arribar al 55% en 2023. A més, en l’Oxfam Intermón Trailwalker un 69% dels equips es formen en l’entorn corporatiu, consolidant-se com una eina de *teambuilding per a moltes empreses.

Participar en l’Oxfam Intermón Trailwalker és formar part d’un moviment global Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova actualment se celebra en nou països: Hong Kong, Corea del Sud, l’Índia (2 esdeveniments anuals), Austràlia (3 esdeveniments anuals), Nova Zelanda, Bèlgica, França (2 esdeveniments anuals), Gran Bretanya i Espanya.