Pau Capell rebenta el rècord de la ruta 0-4-0 del Teide (6h13’25”)

1206
Foto: Roger Salanova

Pau Capell (The North Face) bat el rècord d’ascens i descens de la ruta 0-4-0 del Teide i deixa el llistó en 6 hores 13 minuts i 25 segons, rebaixant en 5 minuts l’anterior registre del corredor canari David Lutzardo. El temps ha estat homologat per un jutge-àrbitre de la mateixa FEDME i, per tant, es considera com a oficial.

Tocar el cel. O més ben dit, arribar al sostre del Teide des de la mateixa línia de mar a través de la ruta 0-4-0. El corredor català Pau Capell sortia a les set del matí des de la sorra de la Platja de El Socorro, a la localitat de Los Realejos, encara il·luminat per la llum del seu frontal. Ho ha fet sol, però sempre amb la companyia de dos supporters com Pau Galí i Roger Salanova que li farien a la vegada d’avituallament i prendrien les millors fotografies del repte. Pràcticament calcava el temps de rècord de David Lutzardo en el seu pas per les Cañadas (2.100 m), invertint 2 hores i 6 minuts segons la revista especialitzada TrailRun, desplaçada per a l’ocasió.

L’alçada i la disminució d’oxigen en el tram més enlairat de l’itinerari ha fet alentir el pas de Capell, per tocar el sostre d’Espanya a 3.718 m en un temps de 4 hores, 6 minuts i 27 segons, rebaixant en cinc minuts el registre de David Lutzardo. Després d’agafar aire al cim durant un parell de minuts, temps que ha aprofitat per avituallar-se, ha iniciat el descens que l’ha portat de nou a la platja de Los Realejos, invertint 2 hores i 5 minuts.

D’aquesta manera, Pau Capell tanca l’any amb una nova fita aconseguida i segueix demostrant que la seva capacitat no té limits.

Tocar el cel en temps rècord

La ruta 0-4-0 tracta de pujar i baixar al cim més alt d’Espanya, el Teide, des de la mateixa línia de mar, concretament des de la Platja de El Socorro a la localitat de Los Realejos. Un recorregut, amb una distància aproximada de 27 quilòmetres, s’eleva fins als 3.718 m d’altitud convertint-se així en la ruta amb major desnivell orogràfic del país.

Aquest fet s’ha convertit en tot un desafiament per a nombrosos corredors d’alt nivell del nostre país. El 20 d’abril de 2013, el corredor català Agustí Roc establiria el rècord d’ascens amb un temps de 3 hores i 33 minuts, fita encara vigent avui dia. Tot i que l’itinerari no té res a veure amb l’homologat des de fa uns anys i senyalitzat actualment.

En 2014, en un esdeveniment no competitiu, arribarien els primers registres d’anada i tornada de la ruta, marcats per David Lutzardo (6 h 52′) i Teresa Nimes (8 h 25′). Seria el mateix corredor canari que establiria el penúltim rècord de la ruta 0-4-0 el passat mes de juliol, amb un temps de 6 hores, 18 minuts i 52 segons per pujar i baixar el cim del Teide. La sueca Emelie Forsberg disposa de la millor marca femenina amb un temps de 7 h 06′ 06″, establerta en 2017.