Definitivament, l’any 2016 per a en Pau Capell és per emmarcar. El santboià va tornar a retrobar-se amb la victòria, aquest cop en un escenari mediàtic com el de l’ Ultra-Trail du Montblanc i el consolida com un dels millors corredors d’ultradistància del moment.

A les sis del matí d’ahir dimecres es donava el tret de sortida a Courmayeur (Itàlia) de la TDS® (Sur le Trace des Savoie), una de les germanes petites de la gran UTMB®, amb més de 1.700 corredors. La prova, de 119km i 7.250m de desnivell positiu, va permetre conèixer les regions de Beaufortain, Haute Tarentaise i la vall d’Aosta. La calor va ser, sense dubte, la gran protagonista de la jornada i va fer estralls entre els participants amb nombrosos abandonaments.

Els primers quilòmetres de cursa servirien de tanteig entre els principals favorits, on hi constaven noms com els francesos Ugo Ferrari i Cyril David, l’italià Franco Colle, el canari Yeray Duran o els catalans Jessed Hernández i Pau Capell. Serien aquests tres últims que marcarien un fort ritme arribant a la par a Bourg ST Maurice (km.50), esdevenint un punt clau en el desenvolupament de la cursa. Jessed es retiraria i Pau apretaria de valent en el llarg ascens al pas de Pralognan, incrementant la distància paulatinament entre els seus perseguidors arribant a més de vint-i-cinc minuts. Via lliure per a que Pau Capell (Compressport) es proclamés campió d’aquesta edició després de 14h45’44” i es consagrés com a figura del trailrunning mundial: “L’arribada a Chamonix ha estat inexplicable, on han sortit totes les emocions del treball realitzat durant tant de temps. La TDS és una prova molt dura i la calor ha estat un efecte determinant. He patit moltíssim”. Per la seva banda, Yeray Duran (Buff Pro Team) cercaria la segona posició (15h14’07”) després de mantenir un interessant duel amb Franco Colle, finalment tercer, en el últim terç de cursa (15h32’45”).

L’altre nom de la jornada ha estat el de Jordi Gamito (WAA Team). La cursa del platjenc ha anat de menys a més, patintcom mai per mantenir-se entre les primeres posicions. “Estic fos, m’hi he deixat la pell per acabar. Deshidratat i sense trobar sensacions, en algún moment se’m va passar pel cap abandonar, però he pensat en tota la gent que m’ajuda. Mentalment em sento vencedor”, declarava al creuar l’arribada en cinquena posició després de 16h01’05”.

JordiGamito_TDS2016

En categoria femenina, victòria per a la francesa Delphine Avenier (Chamonix Mont blanc) després de 18h46’24”, seguida de la nord-americana Meredith Edwards (La Sportiva) i la francesa Christelle BardLaia Díez, que partia com a una de les candidates a pujar al podi, abandonaria a Bourg ST Maurice per problemes intestinals just quan encapçalava la prova.

En la present edició de la TDS® hi han participat un total de quaranta-nou catalans. En breu penjarem tots els seus resultats a Ultres Catalunya.

Foto portada (c) Dogsorcaravan