Ultra-Trail du Montblanc | UTMB®2016: Prèvia, favorits i llistat corredors catalans

5631

El proper dilluns s’iniciarà l’esdeveniment de trailrunning més conegut del món: Ultra-Trail du Montblanc®, i convertirà la població francesa de Chamonix en epicentre mundial. Una cita que esdevé un esdeveniment global, on hi prenen part més de 8.000 corredors de tot el planeta repartits entre les cinc proves proposades per la organització. I de catalans en seran més de tres-cents.

Podeu veure el llistat sencer de tots els corredors catalans participants a través d’aquest enllaç.

La PTL® (Petite trotte à León) arrencarà el proper dilluns 22 a les nou del matí. En equips de dos-tres persones, realitzaran una gran volta al massís del Mont-Blanc, Grandes Jorasses, Mont Vélan i Grand Combin (290km i 26.500m D+), sense marcatge definit i a través de senders d’alta muntanya de França, Itàlia i Suïssa que els permetrà gaudir d’unes panoràmiques espectaculars. Sense classificació final, hi prendran part dos equips catalans.

La TDS® (Trace des Savoie), de 119km i 7.250m D+, sortirà el dimecres 24 a les sis del matí des de Courmayeur i permetrà conèixer les regions de Beaufortain, Haute Tarentaise i la Vallée d’Aosta, amb el Col Chavannes (2.603m) com a punt culminant de la ruta. Els italians Franco Colle –guanyador Tor des Geants 2014- i Lisa Borzani –vencedora a Ronda dels Cims i Dolomiti Skyrace 2016- es perfilen com a grans favorits, on també hi seran Yeray Duran o Yanqiao Yun. Serà interessant veure als millors corredors de casa nostra, com Pau Capell, Jessed Hernández, Jordi Gamito i Laia Díez, amb series opcions de pujar al podi.

La OCC partirà de la localitat suïssa d’Orsières el dijous 25 a un quart de nou del matí i serà la modalitat més ràpida de totes. Amb només 55km i 3.500m D+, recorrerà la Val d’Entremont fins a trobar Chamonix a través de Trient i Vallorcine. Esperem una preciosa lluita per la victòria entre el francès Xavier Thevenard i Marc Pinsach. Ivan Camps, Marta Molist, Mercedes Arcos i Carme Tort es perfilen com els catalans a seguir i ferms candidats a la victòria.

Serà divendres 26 quan UTMB viurà la seva festa més grossa. A les nou del matí es donarà el tret de sortida de la CCC® a la localitat italiana de Courmayeur. El recorregut de 101km i 6.100m D+ permetrà contemplar la majestuositat del Mont Blanc i les Grandes Jorasses a través de les vessants italiana, suïssa i francesa. Les poblacions de Fouly, Champex i Trient rebran amb escalfor als corredors, que tocaran sostre al Grand col Ferret (2.537m). Mimi Kotka, Mani Rai, Michael Lanne i Cyril Cointre es situen entre els favorits, mentre que Dani Aguirre, Roberto Sancho, Joan Salamaña, Anna Ventura i Judit Franch lluitaran les seves opcions a podi.

A les sis de la tarda, Chamonix viurà una eclosió de llum i colors amb la sortida de la modalitat reina, la Ultra-Trail du Mont Blanc®. Més de 2.300 corredors voltejaran el massís del Mont blanc en un itinerari espectacular de 170km i 10.000m D+, travessant colls i agulles de pedra infinites a través de paisatges de somni. Son molts els corredors que lluitaran per la victòria i decantar-nos per uns o altres dependrà de molts factors. D’entre els favorits analitzarem a cinc noms propis:

Luis Alberto Hernando (Adidas Trail Team): En el seu any de menys competició, el burgalès arriba a la cita amb victòries de prestigi a Transvulcania i Buff Epic Trail. L’any passat va aconseguir una segona posició després de mantenir un bonic duel amb el francès Xavier Thevenard. Sense dubte, el gran favorit.

Zach Miller (Nike Trail Elite): El nord-americà va aconseguir la victòria a la CCC de l’edició passada i arriba amb la victòria a Madeira Ultra Trail el passat mes d’abril. Vol escriure la seva pàgina a la cursa reina.

Jason Schlarb: La victòria compartida amb Kilian Jornet a la passada Hardrock Endurance Run el sitúa entre els favorits. Al 2014 ja va aconseguir una quarta posició i caldrà veure si el nord-americà es capaç de mantenir la bona linea.

Caroline Chaverot (Team Hoka): La francesa és, sense dubte, la ferma candidata al triomf. En un any 2016 per emmarcar, arriba com a campiona del món a Buff Epic Trail Aigüestortes i amb victòries de prestigi a Madeira i Transgrancanaria.

Rory Bosio (The North Face): La doble campiona UTMB en 2013 i 2014 ha baixat el nivell obstensiblement i amb poca competició en llarga distància entre les cames. Tot i això, sempre cal tenir-la en compte.

D’entre els catalans que hi participaran, destaquem a Francesc Solé, Javier Puit, Gerard Morales, Pau Bartoló, David Liesa, els germans Toti i Tina Bes i el mallorquí Tòfol Castanyer.