El passat divendres dia 5 d’agost finalitzava la primera edició de la Transpyrenea, una nova prova d’ultraresistència de 866km i 55.000 metres de desnivell positiu que va creuar el Pirineu d’est a oest a través del sender francès GR-10. Dels 262 corredors que van prendre la sortida a Le Perthus, un total de 78 van creuar l’arribada situada a Hendaia, superant les espectatives que la pròpia organització esperava.

La victòria d’aquesta brutal ultratrail va ser compartida pel suec Johan Steene, que havia liderat en solitari durant 800 quilòmetres, i els francesos Valery Caussarieu i Laurent Gueraud després de 12 dies i 14 hores. En fèmines, la alemanya Júlia Boettger ho feia en solitari dues hores després, a més de classificar-se en la quarta posició de la general.

Quatre catalans finishers, quatre experiències

Tot i començar amb problemes estomacals, el gironí Joel Jaile va aconseguir reposar-se i ser el primer català en travessar els Pirineus després de 13 dies i 22 hores. “La Transpyrenea se’m quedarà gravada a la memòria per molt de temps. Degut als problemes dels principi, vaig haver d’hidratar-me molt i sortir lent per a poder continuar. Poc a poc vaig aconseguir recuperar-me i em va permetre gaudir de la travessa i compartir la experiència amb altres corredors. L’estratègia va ser anar de menys a més i descansar un mínim de 6 hores diàries. Sense comoditats per dormir, la anècdota va ser la de recórrer un quilòmetre d’anada i un de tornada per dutxar-te a la base de vida de Bagneres de Luchon després de cinc dies de travessa”. 

Joel Jaile va ser el primer català en creuar l'arribada (c) Joel Jaile
Joel Jaile va ser el primer català en creuar l’arribada (c) Joel Jaile

El tarraconí Marc Fernández ho feia després de 14 dies i 13 hores. Curtit també d’experiències en proves de llarga distància, defineix la prova com a “una autèntica aventura de supervivència. Cada dia era un món i no sabies com acabaria. A més, els quilòmetres no coincidien amb el marcat per la organització i, tot i retallar uns 40km entre les bases de vida 2 i 3, m’han sortit prop de 940. Una barbaritat. Hem dormit en llocs inversemblants, com estables, garatges i tendes de campanya humides. Tot i portar suficient aliment liofilitzat, comprar el necessari durant el camí era realment dificil”.

El camí del guixolenc Jordi Costa i l’esparreguerí Dani Rodríguez els va unir per afrontar la Transpyrenea de forma conjunta. Una opció que els va ajudar mútuament a creuar la línea d’arribada després de 16 dies i 7 hores: “Tant en Jordi com jo teniem clar que la clau seria una bona estratègia: cuidar els peus, una bona hidratació i dormir entre 4 i 6 hores diàries. La Transpyrenea té uns paisatges impresionants, on vam gaudir de boires i postes de sol increïbles”.

Tot i les bones experiències viscudes, tots quatre coincideixen en les múltiples mancances que ha tingut aquesta primera edició, com la de no disposar un geolocalitzador personal per a cada corredor com a mesura de seguretat, no tenir una assistència mèdica per a primeres cures, permetre ajuda externa en qualsevol punt, la no revisió a fons del material obligatori i no fer una selecció acurada dels corredors participants.