Paula López i Sergio García estrenen la Marató Valls de Cardós

Sònia Amor i Jan Ballbé guanyen la distància més curta de la primera edició de la cursa pallaresa, que va comptar amb 200 participants

454
Paula López va estrenar el palmarès de la Marató. Foto: Telepublic

La Marató Valls de Cardós ja és una realitat. El passat dissabte 18 de maig la vall homònima i el Parc Natural de l’Alt Pirineu van ser l’escenari on 200 participants van gaudir dels paisatges desconeguts d’aquest racó de l’Alt Pallars. La cursa va estar marcada per unes bones condicions meteorològiques a l’alta muntanya, tot i que la pluja va remullar el terreny fins mitja hora abans del tret de sortida i va deixar el terreny enfangat i relliscós.

A la línia de sortida d’ambdues distàncies hi havia un bon grapat de corredors experimentats amb ganes de gaudir d’aquesta nova cursa d’alta muntanya. Una cursa amb molt marge de millora però que ha deixat bocabadats als corredors pels seus recorreguts i paisatges.

Paula López i Sergio García guanyen la Marató

La prova reina de la Marató Valls de Cardós, amb uns exigents 45,5km i 2.931m de desnivell positiu, va variar el seu traçat original per neu a les cotes més altes, però va mantenir tots els al·licients d’una cursa d’alta muntanya. El recorregut va passar per raconades i cims de gran bellesa, com el Coll de Jou, el Pla de Nequa, el cim de Miravall (1.866m) o el Pui Tabaca (1.718 metres), emblema de la vall; i també va visitar pobles i llogarrets de la vall com Bonestarre, Anàs, Estaón, Ginestarre o Ainet de Cardós.

En l’apartat femení victòria incontestable de Paula López (Team Gozalbo), que amb un temps de 6h42’02” va acabar en quinzena posició general. La rapitenca es va quedar sola al capdavant pràcticament des de l’inici, i més després de l’abandó d’una de les favorites, la vilafranquina Mònica Guilera, per un esguinç al turmell.

“El recorregut és realment espectacular. És com fer turisme corrent pels 13 pobles de la vall de Cardós, amb cresta molt tècnica i camins molt enfangats, però on he pogut gaudir d’unes vistes del Pirineu nevat immillorables. L’organització ha estat a l’alçada, donant resposta a les necessitats dels corredors i adaptant el recorregut a les situacions de la meteorologia”, ha declarat a l’arribada.

Elisa Mas (Esportiu Penedès), segona amb 7h23’54”, i Núria Monmany (AE Pallars), tercera, van mantenir un duel apassionant fins al final, que es va resoldre per tan sols deu minuts de diferència.

Jordi Casadellà i Pep Solà coronant el Pui Tabaca, punt emblemàtic de la Marató Valls de Cardós. Foto: Hilo fotográfico Lleida

La cursa masculina un grup de 5 corredors format per Jordi CasadellàSergio García, Bernat Gabarró, Joan Falcó i Pep Solà es van escapar de bon principi i va protagonitzar una bonica lluita per la victòria masculina, amb bastants canvis de posició entre uns quants d’ells. Jordi Casadellà i Pep Solà serien els primers en coronar el Pui Tabaca, però la segona part de la cursa veuriem un emocionant duel entre Sergio García i Bernat Gabarró.

Finalment Sergio García s’imposaria amb un temps de 5h30’30”. A tant sols quatre minuts Bernat Gabarró (Club Esquí Nòrdic L’Arp) entrava a meta, mentre que Joan Falcó (The Secret Sport Team) tancava el podi a tretze minuts.

Sonia Amor i Jan Ballbé, els més ràpids de la distància curta

La mitja marató, de 23km i 1.400m de desnivell positiu, va permetre conèixer el ric patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de la vall de Cardós, passant per pobles de gran bellesa com Lladrós, Benante i Ainet de Cardós, llogarrets com la borda de Calatxo, Nibrós, Massover i Vidal, i coronant els cims més emblemàtics de la vall com el Miravall (1.866m) i Pui Tabaca (1.719m).

El jove Jan Ballbé (Isard Run), de tant sols 21 anys, va ser el gran vencedor masculí amb un temps de 2h19’51”. L’ullastrellenc, gran coneixedor d’aquestes contrades, va compartir els primers compassos amb Manel García (Club Atletisme Gandía), però un cop a la cresta de Serra Mitjana va poder distanciar-se del seu rival i va acabar guanyant amb comoditat, a catorze minuts de García. Pau Montané tancaria el podi masculí amb 2h48’21”.

La cursa femenina va ser dominada per Sònia Amor (Wetracks), que es va imposar amb un temps de 3h01’36”. Irene Torres, segona, amb 3h15’19” i, més despenjada, Isi Bardají es faria amb la tercera posició amb 3h31’20”.

Resultats MARATÓ VALLS DE CARDÓS 2024

Una cursa solidària

Les curses tindran un vessant solidari, ja que 2 € de cada inscripció aniran destinats a la investigació de diferents malalties. L’aportació que es recapti de la marató es destinarà a la investigació del trastorn límit de la personalitat amb IRB Lleida, mentre que l’aportació de la mitja marató s’invertirà en la investigació de la malaltia minoritària MDS.