PICaPICA 2019: Desnivell extrem pels cims de l’Ariège. Victoria de Silvia Trigueros i Florian Becker

1577

Possiblement, la PICaPICA s’hagi convertit en una de les curses per muntanya més dures d’Europa ja en aquesta segona edició. Dissenyada per l’ultrafondista francès Nahuel Passerat, molt aficionat a les curses d’ultra resistència a Catalunya i vencedor per parelles de 2018 a Eufòria (Andorra Ultra Trail), va aconseguir traçar un recorregut de somni en un terreny que coneix a la perfecció. Amb sortida i arribada a Auzat (Ariège), realitza una gran volta circular de 109 quilòmetres i 11.500m de desnivell positiu ple de llacs de gran bellesa, corona quatre cims de més de 3.000m d’alçada (Pica d’Estats, Verdaguer, Sotllo i Montcalm) i visita fins a quatre refugis d’alta muntanya (étang Fourcat, Orris du Carla, Pinet i Bassiès), amenitzat amb pujades  impossibles i tortuoses baixades a través d’un terreny ben escarpat.

Amb aquestes premisses, la PICaPICA es converteix en un perfil de cursa molt selectiu, destinat a corredors bregats en alta muntanya i acostumats a terrenys d’aquest calibre. De fet, dels 185 corredors que van prendre la sortida, només 103 van aconseguir creuar la línia d’arribada.

Duresa extrema que ho refermen les pràcticament 26 hores (25:51:16) que va invertir el guanyador d’aquesta edició per completar l’exigent recorregut, el francès Florian Becker. El corredor del Lemur Team va prendre el lideratge de la prova quan encara no havien transcorregut els primers quaranta quilòmetres i ja no el va deixar escapar fins a creuar la línia d’arribada. Els compatriotes Fabien Contré (27:14:24) i Baptiste Hagnere (27:22:24) es farien amb la segona i tercera posició.

En dones, la corredora basca Silvia Trigueros va dominar de cap a cap i sembla moure’s com un peix en l’aigua en aquest tipus de proves extremes. La recent guanyadora del Tor des Geants va necessitar 30 hores per vèncer (29:58:30), a més de dues hores de Gladys Jaussaud (32:39:12) i a cinc d’ Amandine Ginouves (35:44:51).

Jaume Folguera, sisè, i Mireia Guilera, cinquena, van ser els millors catalans. Ambdós coincidien en afirmar que “la PICaPICA és una prova realment espectacular, del primer a l’últim quilòmetre, amb una organització impecable repartida per l’alta muntanya i entregada al corredor”.

Fotografies: © Ramon Ferrer