El moment de l’any. El proper dilluns 26 d’agost s’inicia a Chamonix (França) la setmana més important del trail running mundial amb la celebració de la 17a edició del Ultra-Trail del Mont Blanc® (UTMB). Set dies, tres països, 487 quilòmetres de senders senyalitzats i 8.600 corredors repartits en 7 proves composen el gegant esdeveniment. Enguany hi prendran part un total de 249 corredors catalans i, com és habitual, farem un seguiment de tots ells. DESCARREGA LLISTAT EN AQUEST ENLLAÇ.
Memorable va ser el passat 2018, on els catalans van aconseguir pujar cinc vegades dalt del podi (plata de Eli Gordón a OCC i Mila Durán a MCC i bronzes de Jordi Gamito a UTMB, Pau Capell a CCC i Mònica Vives a MCC). Enguany esperem, almenys, igualar-ho.
Dilluns, 26 d’agost
08.00 (Chamonix). PTL® (La Petite Trotte à Léon). 300km/D+25.000m
Una de les proves més salvatges d’Europa. Sense marcatge específic, els 300 corredors agrupats en equips de 2-3 persones cobriran un recorregut al voltant del massís del Mont Blanc en un termini màxim de 152 hores i 30 minuts. Sense classificació ni premis, els participants demostraran el seu sentit de l’orientació i el treball en equip per superar les dificultats al voltant del massís del Montblanc. Un dels equips més experimentats i que, de ben segur, estaran al capdavant serà el format per Imanol Aleson, Julian Morcillo i Nahuel Passerat, els 3 Fous (els tres bojos).
Llorenç Reixach serà l’únic participant català, que formarà part de l’equip Rugby Sitges-Cadenza junt amb el francès Stephane Higueret.
10.00 (Martigny Combe, Suïssa). MCC (Martigny Combe-Chamonix). 40km/D+2300m
La prova, que es va estrenar l’any passat, reunirà un miler de participants que partiran de la localitat suïssa de Martigny Combe fins a Chamonix travessant els colls de Forclaz i Balme.
Fins a 23 corredors catalans hi prendran part, dels quals destaquem a Pau Zamora i Anna Ventura, que repeteix participació.
Dimecres, 28 d’agost
04.00 (Courmayeur). TDS® (Sur les Traces des Ducs de Savoie). 145km/D+9100m
Serà la gran novetat d’aquesta edició. La prova s’endurirà passant dels 121 als 145 quilòmetres i 9.100m, introduint-se a la regió del Beaufortain, tocant sostre a Col des Chavannes i Passeur de Pralognan. A l’igual que l’edició passada, el cartell de corredors és realment espectacular i es preveu una gran disputa per a la victòria. En homes, Jordi Gamito torna a Chamonix després del bronze a UTMB 2018 i encapçala un grapat nombrós de favorits, dels que destaquem Dmitry Mityaev, Ludovic Pommeret, Aurelien Dumand-Pollaz o el mallorquí Tòfol Castanyer. També hi trobem a catalans amb molta pota com Gerard Morales, Ernest Ausiró o Pere Aurell. En dones, sembla que Hillary Hallen parteix com a gran favorita per davant de noms com Andrey Tangruy, Kathrin Götz i Manu Vilaseca. Jesús Fraile, Francesc Solé i Laura Boix es postulen com els més destacats dels 33 catalans que prendran la sortida.
10.00 (Courmayeur). YCC (Youth Chamonix Courmayeur). 15, 8 i 4km
El torn del prometedor futur del trail, amb joves d’entre 14 i 22 anys. Dels 300 juvenils, trobarem a cinc corredors de casa nostra: Lleïr Barcons, Roger Comellas, Ramón Caballeria, Aniol Pujiula i Cesc Sargatal. Un bon test al voltant de la localitat italiana.
Dijous, 29 d’agost
08.15 (Orsières, Suïssa) OCC (Orsières-Champex-Chamonix). 55km/D+3500m
La cursa recorrerà l’espectacular Val d’Entremont suïssa engalanada de glaceres i torrents, passant al cantó francès a través de Catogne.
Possiblement, serà la cursa que concentrarà els millors corredors d’skyrace del moment. Noms com Ruy Ueda, Stian Angermund-Vik, Nicolas Martin, Erenjia Jia, Thibaut Baronian i Pablo Villalobos formen un cartell de luxe, en la que li sumem els catalans Andreu Simón, Eduard Hernández i Eugeni Gil.
La competició femenina no es queda enrere. La catalana Sheila Avilés arriba a la cita en el millor moment de la seva carrera esportiva, en un any que ha anat de menys a més. Amb opcions a endur-se les Skyrunner World Series, amb victòries a Livigno, BUFF i Comapedrosa, i un memorable bronze al Mundial de Portugal, l’han catapultat a la primera línia mundial i serà la gran rival a batre. Corredores com Ruth Croft, Íngrid Ruiz, Azara García i Anna Comet no li posaran, a priori, les coses fàcils.
Pau Bartoló, Abel Carretero, Abdelkadous Mouj, Albert Pujol, Mònica Vives, Mònica Comas i Júlia Font seran altres corredors a tenir en compte d’entre els 86 catalans seran de la partida.
Divendres 30 d’agost
09.00 (Courmayeur, Itàlia) CCC® (Courmayeur-Champex-Chamonix). 101km/D+6100m
La germana petita de UTMB ha crescut amb els anys i ara és una de les que presenta millor cartell. El recorregut ressegueix pràcticament la totalitat del segon tram de l’Ultra-Trail del Montblanc, posant peu a tres països diferents (Itàlia, Suïssa i França).
Sens dubte, el burgalès Luis Alberto Hernando serà un dels noms propis d’aquesta edició. Aquesta temporada s’ha centrat en curses més curtes i el resultat discret en l’últim Mundial a Portugal (11è) no és una dada vàlida per no veure a un Hernando capaç de tot. Entre els favorits també trobarem al sempre inexpugnable italià Marco de Gasperi, el francès Thibaut Garrivier o els propis espanyols Cristofer Clemente, Borja Fernández, Cristóbal Adell, Santiago Mezquita o Juanjo Somohano.
En l’apartat femení, la igualtat entre les competidores és màxima. Ragna Debats lidera el grup de favorites en un any on pràcticament ho ha guanyat tot demostrant que, quan està bé, no té rival. Holly Page, Ailsa McDonald, Lucinda Bartholomew i el retrobament d’Emelie Forsberg després de la seva maternitat seran altres corredores a tenir en compte, on hi sumem a les espanyoles Gemma Arenas, Laia Canes i Aroa Sio.
D’entre els 53 corredors catalans, destaquem la participació de Toti Bes, Raul Butaci, Isaac Riera, Victor del Águila, Robert Masó, Miguel Ángel González, Dani Parés, Ivan Camps, Ester Franch, Clàudia Tremps i Natàlia Rey.
18.00 (Chamonix, França). UTMB® Ultra-Trail del Montblanc. 170km/D+10.000m
Arriba la gran cita per als 2.300 corredors que han somiat estar a la línia de sortida de Chamonix per viure l’espectacle en cos i ànima. Un recorregut per gaudir de cada poble, cada pas i cada racó al llarg de les seves cent milles. Davant les absències de grans favorits com François D’Haene, Kilian Jornet o Jim Wamsley, sembla que a priori les mirades es centraran en dos noms: Xavier Thevenard i Pau Capell.
El francès, tricampió de la prova, arriba a la cita amb triomfs a Ultra Mt.Fuji i els 90km de Mont-Blanc i amb ganes de convertir-se en el primer corredor amb un pòquer (Kilian i D’Haene compten amb tres); mentre que Capell està en un estat de forma excepcional, amb triomfs de prestigi a Transgrancanaria, Mozart i Patagonia. A més, suma un bon palmarès a la cita mundial: TDS (1r, 2016), UTMB (6è, 2017) i CCC (3r 2018). Com sempre, els nord-americans Hayden Hawks, Tim Tollefson i Zach Miller posaran tota la carn a la graella per ocupar les primeres posicions i segur que donaran guerra al capdavant, així com el xinès Min Qi. A Jessed Hernández el veiem a un nivell per sota davant els corredors citats, tot i que a ganes i rauxa ni li guanya ningú.
En dones, la gran favorita per nosaltres és la nord-americana Courtney Dauwalter. Amb victòries a Tarawera i Madeira, voldrà reivindicar-se un cop més. Entre les favorites per lluitar pel títol trobarem a Rory Bossio, Mimmi Kotka, Miao Yao o la basca Uxue Fraile, que voldrà repetir el bon paper aconseguit en l’edició passada on es va dur la plata. El joc que pot donar la catalana Núria Picas és tota una incògnita. Pràcticament fora de l’alta competició des de fa un any, pot ser un handicap per a ella. Fins a 48 corredors catalans hi prendran part, dels que destaquem a Lluís Ruiz, Alberto Vinagre i Eugeni Roselló.