Rémi Bonnet bat el rècord impossible de la Pikes Peak Ascend

Millora un rècord que es va mantenir durant 30 anys en un ascens per a la història. Sophia Laukli s'ha endut la cursa femenina, amb Malen Osa quarta i Sara Alonso cinquena.

351

Les condicions de meteo al cim a 4.302m i les primeres nevades ocasionals van fer dubtar de la cursa fins a l’últim dia, però finalment es va apostar per seguir segons el previst. I va valer la pena, ja que malgrat la neu el suís Rémi Bonnet va destrossar el rècord de la Pikes Peak Ascend; un rècord que perdurava des de feia 30 anys per Matt Carpenter. Sophia Laukli va triomfar a la carrera femenina.

Una victòria d’especial valor per al suís que es treu així l’espina d’una Sierre Zinal on no va aconseguir ser profeta a la seva terra, sent superat pels kenyans Philemon Kiriago i Patrick Kipngeno, que venien de signar medalles al Mundial Muntanya i Trail de Innsbruck.

Rémi Bonnet, guanyador i rècord

Encara que molts poguessin pensar que el rècord era imbatible, més encara amb les condicions meteorològiques i la capa de neu que havia caigut el dia anterior a la part alta del recorregut del recorregut Rémi Bonnet va sortir amb el mateix al cap.

Recolzat pels recursos de Salomon1 al seu propi circuit corporatiu, el suís feia dies que era a la zona, entrenant en altitud més i millor que ningú. De fet, a la prèvia ja va donar pistes de la seva gran forma en batre el rècord del Manitou Incline, una duríssima secció vertical de la zona.

Un cop llançada la cursa, Reni es va bolcar en el seu objectiu. Ja sumaven 1h58’30 al rellotge quan prenia els últims revolts de la llegendària pujada al Pikes Peak.

Es va llançar amb un darrer impuls cap a meta per signar 2h00’20. Ho havia aconseguit! El nou record de Pikes Peak Ascent 2023 suposa anar 46 segons més ràpid que el temps de Matt Carpenter el 1993.

Després de Remi, el campió del món Uphill i plata a Zinal Patrick Kipngeno (Run2gether, Kenya) va obtenir el segon lloc, marcant també un temps fantàstic amb 2h04’09. Un Patrick que aviat veurem a Espanya, ja que està inscrit per disputar la Sky Gran Canària d’Octubre, a la finalissimia de la Copa del Món WMRA.

El nord-americà Eli Hemming, venia de guanyar els 23k de Broken Arrow a la Copa del Món WMRA i aquest 2023 va demostrar una vegada més ser el primer dels seus compatriotes, superant l’incombustible Joe Gray, que va signar el bronze aquí el 2022 després de Remi i Dani Osanz.

Es va llançar amb un darrer impuls cap a meta per signar 2h00’20. Ho havia aconseguit! El nou record de Pikes Peak Ascent 2023 suposa superar en 46 segons el temps de Matt Carpenter de 1993.

Declaracions Remi: “Sabia que l’altitud era el quid de la qüestió. Vaig entrenar i dormir en una càmera d’hipòxia durant 20 dies abans de venir aquí i avui vaig patir molt menys els efectes de l’altitud. Estic molt content d’haver batut aquest rècord! La gent pensava que era impossible, però ho vaig aconseguir i estic molt orgullós de demostrar qui és el millor escalador del món! Ara he de tornar i passar per sota de la barrera de les 2 hores!”

Declaracions Patrick: “Estic molt content amb la meva carrera i amb aquest segon lloc. Rémi estava avui en un altre planeta, era impossible seguir-li el ritme. Lideré el ritme a la primera part de la cursa, però just quan vaig agafar aigua, ell va forjar una diferència. Estic molt content perquè és la meva primera vegada als Estats Units i la meva primera cursa sobre neu. És la segona vegada consecutiva que acabo segon al circuit de les Golden Trail Series i estic pensant a donar tot el possible a Mammoth per aconseguir una victòria”.

Declaracions Eli: “Estic molt satisfet amb aquest tercer lloc! Cada any m’apropo més a la victòria, així que això és bo. Honestament, Rémi va estar en un altre planeta avui, però estic molt satisfet amb el meu temps”.

Classificació masculina

1 – RÉMI BONNET (SALOMON / RED BULL – SUI): 2:00:20 (+200 pts)
2 – PATRICK KIPNGENO (RUN2GETHER – KEN): 2:04:09 (+188 pts)
3 – ELI HEMMING (SALOMON – USA): 2:07:40 (+176 pts)
4 – SETH DEMOOR (USA): 2:09:47 (+166 pts)
5 – JOSEPH GRAY (HOKA – USA): 2:11:19 (+156 pts)

Sophia Laukli, guanyadora Pikes Peak Ascend 2023. Foto: The adventure bakery

Sophia Laukli guanyadora

Al sumar ja tres victòries en el seu haver, Sophia Laukli (Salomon, EUA) no pot ser rebassada en la classificació abans de la final, per la qual cosa la nord-americana arribarà a la final d’Itàlia liderant el rànquing femení.

Darrere d’ella, aquesta vegada Judith Wyder (Hoka/Red Bull, Suïssa) va haver de conformar-se amb el segon lloc, després de la seva victòria a la DoloMyths Run de juliol, mentre Anna Gibson (Brooks, EUA) va completar el podi.

Declaracions Sophia: “A Sierre-Zinal estava feliç d’haver pogut córrer una carrera tàctica, però aquí vaig començar a estressar-me quan la Judith em va avançar. Però al final vaig aconseguir mantenir la calma i vaig intentar tornar a ser tàctic esperant Els darrers 4 quilòmetres per atacar i va funcionar, així que estic molt feliç. És la meva primera victòria a la Golden Trail Series a casa als EUA, i també sé que estic fora del meu abast a la classificació general abans de la final”.

Declaracions Judith: “Estic feliç amb aquest resultat, no ho podria haver fet millor. Hi va haver un moment en què vaig pensar que podia guanyar la cursa mentre anava liderant tot el camí fins al final del bosc, però després Sophia em va avançar i Em vaig adonar que ella havia estat esperant el moment oportú darrere meu fins llavors i que avui era més fort que jo!”.

Declaracions Anna: “Estic molt content amb aquest tercer lloc. Vaig intentar prendre-m’ho amb calma perquè és la cursa més llarga que he fet i amb el desnivell i l’altitud volia guardar una mica de reserva per al final. Sorprès, vaig acabar tercer davant de tots aquests atletes, és increïble!”.

Cal destacar també que Malen Osa (Salomon, Espanya), ha estat quarta repetint el seu gran resultat de DoloMyths Run i que Sara Alonso (Asics, Espanya), ha completat el top-5 en la tornada a les GTWS després de 8 mesos lesionada.

Les Golden Trail World Series prenen ara rumb a Califòrnia per a la darrera etapa de la temporada, que se celebrarà el proper 22 de setembre a la Mammoth 26 K.

Classificació femenina

1 – SOPHIA LAUKLI (SALOMON – USA): 2:35:54 (+200 pts)
2 – JUDITH WYDER (HOKA / RED BULL – SUI): 2:39:35 (+188 pts)
3 – ANNA GIBSON (BROOKS – USA): 2:43:59(+176 pts)
4 – MALEN OSA (SALOMON – ESP): 2:47:23 (+166 pts)
5 – SARA ALONSO (ASICS – ESP): 2:48:13 (+156 pts)